Najnovije

TURSKA: Nismo kupci već vlasnici F-35!

Turska očekuje da će neslaganja sa SAD oko proizvodnje borbenih aviona F-35 biti prevaziđena, poručio je u sredu turski ministar odbrane Hulusi Akar.

F-35 (Foto: pixabay. com)

On je za Rojters rekao da Ankara "ostaje u centru NATO-a", uprkos kritikama saveznika zbog njenog upada u Siriju, prenosi Tanjug.

Akara je dodao kako se nada da će američke sankcije, uvedene zbog napada Turske ovog meseca na kurdske Jedinice narodne zaštitne na severoistoku Sirije, biti privremene.

Turska isključena zbog Rusije

Turska je napala sjeveroistok Sirije 9. oktobra, kako bi potisnula kurdske borce sa svoje granice, nakon povlačenja američkih vojnika iz te oblasti.

Rusija i Turska u utorak su postigle dogovor o podeli kontrole nad severnom granicom Sirije i izvođenju zajedničkih patrola.

Pentagon je u julu isključio Tursku iz svog programa razvoja aviona F-35, nakon što je Ankara odbila obustaviti kupovinu ruskog raketnog sistema S-400.

Turska je tada odgovorila da je isključenja iz programa borbenih mlaznih aviona Sjedinjenih Američkih Država F-35 “bez ikakvog opravdanja.”

Turske kompanije su bile blisko umešane u program od njegovog pokretanja 2001. godine i država je investirala 1,4 milijardi dolara u razvoj mlaznjaka sa saveznicima iz Severnoatlantske alijanse (NATO).

Nismo kupci već vlasnici F-35

„Od početka, kada smo ušli u ovaj program, ispunjavamo naše obaveze“, kazao je pr Ministarstva spoljašnjih poslova Turske Hami Aksoy.

„Mi nismo kupci programa F-35, već njegovi vlasnici. Iako nema očitog opravdanog razloga ili pravnog uporišta, pokušavaju nas izgurati. Ovo nije prihvatljiva situacija. Ako nas izguraju iz ovog procesa, moraćemo pokušati delovati na druge načine.“

Vašingtonu smeta turska kupovina ruskih sistema S-400, uz navođenje kako će njegov rad sa F-35 ugroziti tajne ovog aviona. Iz SAD-a kažu kako neće dozvoliti rad ovih letelica u području gde je aktivan ruski sistem.

Približno 40 turskih članova posade (kopno i vazduh) više ne učestvuju u obukama na F-35, te još 20 njih nema pristup zajedničkoj kancelariji u Vašingtonu.

Pročitajte OVDE   kome je to Moskva podviknula da se ne meša.

Izvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA