Najnovije

ŠEŠELJ GLAVNA ZVEZDA SAJMA KNJIGA: Simpatizeri pocepali peticiju PSG-a protiv lidera radikala

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i ove godine privlači veliku pažnju na beogradskom Sajmu knjiga.

Vojislav Šešelj (Foto: Jutjub)

Štand njegove izdavačke kuće "Velika Srbija" ponovo se ističe sa centralne pozicije u najposećenijoj hali, a najveći deo njegove publike, po svemu sudeći, čine deca čiji nastavnici odobravaju fotografisanje sa haškim osuđenikom.

Red nobelovaca, red beletristike, nešto šunda i haških osuđenika - sastojci su za sada već uobičajenu sliku Sajma knjiga. Protiv prisustva potonjeg, aktivisti Pokreta slobodnih građana pokrenuli su peticiju, ali su im papire pocepali simpatizeri radikala.

"Nisu uredno prijavili javni skup na kome se prikuplja peticija, to je po zakonu obavezno. A onda su revoltirani građani reagovali pa im to pocepali", rekao je predsednik SRS Vojislav Šešelj.

Nova verzija kore od banane nije zaplašila direktora izdavačke kuće Klio i člana Predsedništva Pokreta slobodnih građana. Nastaviće, kaže, da insistira na izmeštanju Šešeljevog štanda sa centralne pozicije, jer se na njemu ne prodaju knjige, već dele opasne ideje.

"Prisustvovao sam sceni u kojoj on grli dva đaka i kaže 'za mlade četnike je besplatno fotografisanje'. Ne bi me to toliko pogodilo da nije reč o njihovim profesorkama ili nastavnicama i to posmatraju sa dozom divljenja. E vidite, to su posledice koje mi ne smemo dozvoliti", kaže direktor izdavačke kuće Klio i član Predsedništva PSG Zoran Hamović.

Najveći deo posetilaca Šešeljevog štanda zaista su školska deca, koja čekaju u redu da bi se slikala sa osuđenim zločincem.

"Prvo, ja nisam zločinac i da niste sad u službenom svojstvu, ja bih odmah reagovao na primeren način. Gde to piše da sam ja zločinac?", navodi Šešelj.

Vi ste osuđeni za zločine protiv čovečnosti!

Šešelj: Molim vas, ja nisam zločinac.

Vi ste osuđeni za zločine protiv čovečnosti, šta ste onda?

Šešelj: Nije to škola pa da se stiče kvalifikacija.

Nije poznato koliko se proda knjiga vulgarnih naziva ili onih među čijim koricama se negiraju ratni zločini, ali najfotografisaniji autor na Sajmu upravo je Šešelj.

Jel' vi uživate u medijskoj pažnji na Sajmu knjiga? Više se priča o vama nego o knjigama.

Šešelj: Slušajte, priča se i o meni i o knjigama, a naš štand je svake godine najposećeniji.

Hamović: Niko se ne maši za ono što je takozvana knjiga koja stoji na štandu onoga o kome smo govorili. Mi možemo da dozvolimo knjizi da živi, ali ne možemo da dozvolimo da živi mržnja.

Nije Šešelj kriv, dodaje Hamović - krivi su oni koji svakodnevno normalizuju njegovu pojavu. 

"Mi imamo upravo takvu jednu populističku politiku koja relativizuje znanja, doprinosi falsifikatima svake vrste i koja umereno dozvoljava jednu vrstu fašističkog delovanja, zato što daje priliku da se istaknu oni koji nemaju diplome, a žele da ih imaju, koji idu kraćim putem i koji zaposedaju društvene položaje bez ikakve supstance da na njima budu delatni i delotvorni", smatra Hamović.

Ne zalaže se, kaže, za proterivanje Šešelja sa Sajma, jer je sloboda govora teško izvojevana i mora se negovati. Zbog upitnog kvaliteta literature koju prodaje, mesto mu je, smatra Hamović, van centralne hale, jer su zbog "Velike Srbije" za poziciju uskraćeni pojedini tradicionalni izdavači.

Nakon prošlogodišnjeg negodovanja dela izdavača zbog činjenice da "Velika Srbija" zauzima centralno mesto, u Odboru Sajma naveli su da prisustvo Vojislava Šešelja nije sporno - niti pravno, niti organizaciono, a ni moralno. Ove godine to pitanje nije ni pokrenuto.

Pročitajte OVDE kako je dopremljen ruski sistem S-400 u Srbiju.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA