Najnovije

STRAH OD RUSA I KINEZA: Evo šta Palmer je rekao o uticaju Rusije i Kine u Srbiji!

Evropska unija je odbijanjem da počne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom poslala lošu i obeshrabrujuću poruku Beogradu i Prištini da njihov dogovor ne mora da znači i evropski put, ocenio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Metju Palmer (Foto: Jutjub)

Palmer je, kako prenosi Glas Amerike, na pretresu Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu, rekao da su ciljevi SAD i EU, kada je reč o rešavanju pitanja Kosova isti, ali da drugačije porukPalmer je naveo da SAD nema formalnu ulogu u samom procesu dijaloga i da je tu da podržava proces i ohrabruje strane da postignu dogovor, ali je dodao i da njegova zemlja želi da obe strane budu svesne šta im se nudi i zašto je važno da postignu sporazum o normalizaciji.

- To je, iskreno, jedan od razloga što je odluka Evropskog saveta da ne otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom toliko obeshrabrujuća. Zato što šalje pogrešnu poruku i Beogradu i Prištini, a to je da možete da uradite teške stvari, da donesete teške odluke, da postižete kompromis, ali vam i dalje može biti odbijen put napred ka Evropi - rekao je Palmer.e šalju pojedine članice EU.

Palmer je naveo da SAD nema formalnu ulogu u samom procesu dijaloga i da je tu da podržava proces i ohrabruje strane da postignu dogovor, ali je dodao i da njegova zemlja želi da obe strane budu svesne šta im se nudi i zašto je važno da postignu sporazum o normalizaciji.

- To je, iskreno, jedan od razloga što je odluka Evropskog saveta da ne otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom toliko obeshrabrujuća. Zato što šalje pogrešnu poruku i Beogradu i Prištini, a to je da možete da uradite teške stvari, da donesete teške odluke, da postižete kompromis, ali vam i dalje može biti odbijen put napred ka Evropi - rekao je Palmer.

Takva situacija, zaključuje Palmer, omogućava Rusiji, Kini i drugim akterima da pojačaju svoj uticaj na Balkanu.

Navodi da je primarni cilj Rusije da spreči evroatlantske integracije regiona, da ga drži podeljenim, slabim i zavisnim od političke podrške Moskve i gasa.

- Želi da spreči dogovor Srbije i Kosova, da BiH postane funkcionalna država, poput Crne Gore i Severne Makedonije u NATO...Nepriznavanje statusa Kosova od strane Srbije je najveći adut koji Moskva ima u rukavu kada je reč o Srbiji - napomenuo je specijalni predstavnik za Zapadni Balkan.

On smatra da su interesi Kine na Zapadnom Balkanu više komercijalni, a kao značajnog igrača na Balkanu Palmer vidi i Tursku, za koju kaže da region vidi kao "svoje dvorište".

Palmer je govorio i o svom odnosu sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom, navodeći da se svakodnevno čuje sa njim i da imaju zajedničku strategiju za rešavanje pitanja Kosova.

- Znam da je ambasador Grenel naročito zainteresovan da identifikuje komercijalne, poslovne i ekonomske podsticaje koji mogu da se iskoriste za postizanje napretka na političkom frontu. Veoma je aktivno angažovan sa stranama, liderima u Beogradu i Prištini i poslovnim zajednicama, da bi se podstakle strane da idu napred u oblastima u kojima mogu da sarađuju i postignu kompromis o ekonomskim i komercijalnim pitanjima od kojih će koristi imati građani. To, međutim, ne otklanja potrebu za postizanjem političkog rešenja“, kazao je Palmer.

Članovi Pododbora za Evropu iz Demokratske stranke, senatorka DŽin Šahin i senator Kris Marfi, pitali su specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan da li SAD time što osim njega postavljaju još jednog specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo, šalju zbunjujuće signale.

Palmer smatra da to nije slučaj, već da administracija time šalje signal da je posvećena.

- Moj mandat je malo širi, ja se bavim regionom, a znam da Grenel gura obe strane da što pre reše problem. Naše uloge se dopunjuju, radujem se što ću raditi sa njim, i mislim da je naša odgovornost da se koordinišemo“ - kazao je Palmer.

Ipak, posao na kojem dvojica diplomata rade trenutno je ograničen time što Priština nema vladu, napomenuo je Palmer i rekao da se nada da će vlada brzo biti formirana kako bi se nastavio dijalog sa Beogradom.

Žena direktora "Krušika" gradi "Beograd na vodi" i Koridor 11! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Dejan Lučić - Vučićevo ponižavanje narod neće trpeti, sledi haos?!

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA