Najnovije

Da li će se Hrvatska normalizovati kao država ili će nastaviti put ka ustaštvu?

Hrvatska se nalazi pred sudbinskim izazovom: hoće li se u sledećim mesecima potvrditi kao članica EU koja deli evropske vrednosti ili će ostati na margini EU.

Hrvatska (Foto: sabor.hr)

U autorskom tekstu za portal Autograf, Grubiša kaže da je Hrvatska, kao jedna od postjugoslovenskih, balkanskih zemalja, razapeta između načela građanske demokratije na jednoj strani i populizma, nacionalizma i zadrtog konzervativizma na drugoj strani s permanentnim koketiranjem prema hrvatskoj inačici nacifašizma, koja se u Hrvatskoj zove ustaštvo.

Podseća da je u ortbitu EU Hrvatska ušla nakon mukotrpnog pregovaranja - po dužini pregovaranja je ostvaren rekord: čak sedam godina prema proseku od pet godina za zemlje bivšeg istočnog bloka.

Pa i onda, nakon završenih pregovora, bilo je dilema među starim članicama EU da li se Hrvatska doista promenila nabolje i izašla iz nacionalističkog nimbusa, iz faze postkomunističke "nacionalne demokratije" i prerasla u modernu građansku demokratiju, piše Grubiša.

Sada, kaže, nakon sedam godina od ulaska Hrvatske u članstvu EU, vidimo da su signali koje šalje i dalje kontradiktorni.

Ne sporeći dobre znake, Grubiša ukazuje da stižu i loši koji govore da se hrvatsko društvo vraća modelu nacionalne demokratije, populističko-nacionalističke vladavine novih elita koje su zamenile staru generaciju nacionalističkih vođa, koje su preuzele vlast i stvorile novi amalgam plutokratije i ohlokratije, čiji je znak prepoznatljivosti opšta, već endemična korupcija.

Kao dobar znak Grubiša navodi saglasnost Evropske komisije koji je stigao ovih dana da Hrvatska može d pristupi Šengenskoj zoni, ali ukazuje da, s druge strane, kada je hrvatskoj javnosti poznato koliko je porozna granica prema Bosni i Hercegovini, a istovremeno Hrvatska ima otvorene teritorijalne sporove sa svim svojim susedima (s izuzetkom Mađarske), javljaju se dileme i o ovoj oceni, koja je, kako kaže, pre znak slabosti EK nego znak snage Hrvatske.

Takođe, kao pozitivan znak Grubiša navodi to što je Rijeka, u jakoj konkurenciji, izabrana za Evropsku prestonicu kulture za 2020.

Tako su se, kaže Grubiša, u nekoliko sedmica stekli različiti znaci iz Hrvatske - oni dobri, kao što je slučaj s Rijekom, nominalno dobri, kao što je odluka o tehničkoj spremnosti Hrvatske za pristup Šengenskom sporazumu, najava Evropskog semestra pod predsedavanjem Hrvatske i ocene o šampionstvu u korupciji iz izvora međunarodnih banaka i nevladinih udruga.

Hrvatska se, ističe Grubiša, doista tako nalazi pred dilemom - a kojim će putem otići ostaje da se vidi.

Podignite optužnicu da kažem sve na sudu! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA