Najnovije

ZAŠTO VAŠINGTON IGRA VRUĆE-HLADNO PO PITANJU KIM? Šta se krije iza Trampovih poteza?

Sjedinjene Američke Države ponudile su Beogradu da postigne dogovor s Prištinom i prizna tzv. nezavisno Kosovo, a da zauzvrat bude organizovana investiciona konferencija koja bi u Srbiju dovela najveće svetske kompanije.

Donald Tramp (Foto: Flickr/Pravda)

- Napravite dil, a mi ćemo vam dati nagradu u ekonomskom smislu, biće organizovana investiciona konferencija - poručio je izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel predstavnicima vlasti u Beogradu i Prištini.

On je obećao da će u slučaju da dve strane to prihvate, SAD u našu zemlju pozvati neke od najvećih svetskih kompanija da investiraju. Ova ideja, očekivano, nije naišla na odobravanje, a da nije rešenje pokazuje primer Bliskog istoka gde su nudili nešto slično, ali se pokazalo kao nedelotvorno.

S druge strane, međunarodna konferencija, nezavisno od one investicione, već dugo figurira kao mogući način da se do zajedničkog jezika dođe, ali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i po tom pitanju ima određenu bojazan. On kaže da se "plaši međunarodnih konferencija o rešavanju kosovskog pitanja, ali ističe da bi, ako bi do toga došlo, morale da učestvuju sve velike svetske sile".

Inače, promena taktike Amerike kada je reč o Kosovu je očigledna. Nakon višegodišnjeg insistiranja na priznanju nezavisnosti, pa potom popuštanja i predloga da se kosovski čvor razmrsi kroz podelu ili razgraničenje, što se dešavalo poslednjih nekoliko meseci, SAD opet uslovljavaju Srbiju. Do pritiska je došlo nedavno tokom Grenelove prve zvanične posete regionu.

Šta se zaista dogodilo? I zašto Vašington igra vruće-hladno?

Evropa je u haosu, sukob na relaciji francuski predsednik Emanuel Makron - nemačka kancelarka Angela Merkel se ne smiruje, stopirano je proširenje Unije.

Zbog svega navedenog, Amerika pokušava da izbaci EU iz igre i da zauzme dominantnu poziciju i preuzme na sebe, između ostalog, i rešavanje tzv. Kosova.

Kosovo svakako nije najveći spoljnopolitički problem Donalda Trampa, ali bi moglo da se iskoristi kao jedan od uspeha čega je i Trampova administracija svesna.

- Trampa ne interesuje suština, on uglavnom razmišlja o tome kako bi bilo spektakularno da se sporazum potpiše u Vašingtonu, u Beloj kući, jer mu treba spektakl - kaže sagovornik iz diplomatskih krugova.

Ukoliko bi se dogovor zaista postigao, pa onda glavni akteri, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i novi premijer ili predsednik tzv. Kosova otišli u Vašington i to potpisali, Tramp bi mogao to da predstavi kao svoj uspeh pred izbore za drugi predsednički mandat. Ono što je Dejtonski sporazum bio za Bila Klintona, to bi kosovski sporazum mogao da bude za njega.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da ga je zaoštravanje Sjedinjenih Država prilično iznenadilo.

- To je čudan zaokret. Činilo se doskoro da su SAD prijemčivije za kompromis nego Evropska unija, čak je i priča o razgraničenju potekla od strane Amerike. Koliko znam, već je bio pripremljen i nacrt sporazuma - navodi Popov.

On kaže da mu nije jasno ni da li su u međuvremenu shvatili da se ne može doći do razgraničenja, pa odustali od te ideje, ili je nešto drugo uticalo na promenu stava.

- Mene je ovaj tvrd stav iznenadio jer je za Srbiju potpuno neprihvatljiv. Vučić bi prihvatanjem izgubio i dobar deo svog biračkog tela, deo u SPC koji ga podržava bi mu okrenuo leđa, izgubio bi tlo pod nogama - kaže Popov.

Moramo sami o sebi da brinemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u tome što EU nije odobrila početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji uprkos reformskim naporima, vidi potvrdu ispravnosti njegove politike učvršćivanja bližih veza sa Kinom i Rusijom.

- Moramo sami o sebi da brinemo, to je jedini način, to je jedini pristup. Sve drugo bi bilo neodgovorno - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se sada vidi da u procesu pristupanja Uniji ne zavisi sve od zemalja koje tome teže, iako im se baš to uvek govori.

- Oni su uvek govorili od vas zavisi, od brzine vaših reformi... Sad su pošteniji, sad bar kažu nije sve do vas - rekao je Vučić u osvrtu na odluku da se ne odredi datum pregovora tim dvema zapadnobalkanskim zemljama uprkos reformskim naporima.

Vučić je rekao da te zemlje treba više da se okrenu reginalnoj saradnji.

- Ne možemo da zavisimo od naredne odluke Evropskog saveta - rekao je Vučić.

Rezolucija o ubistvu braće Bitići

Predstavnički dom američkog Kongresa prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju o ubistvu braće Bitići, trojice američkih državljanina sa Kosova, u kojoj se, kako tvrdi prištinska "Gazeta ekspres", navodi da su ta ubistva podržana od strane države. U rezoluciji se, pored ostalog, ističe da bi "napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak, trebalo da ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj odnosa između SAD i Republike Srbije".

Osmani po ukusu Amerikanaca

Sjedinjene Američke Države bi da na mestu predsednika kosovske vlade vide Vjosu Osmani iz DSK-a, a ne Aljbina Kurtija. Ona je poslednjih dana boravila u Americi gde je razgovarala sa svima koji nešto znače i koji bi mogli da joj pomognu da se tog mesta domogne. Američke diplomate u svim razgovorima pominju upravo Osmanijevu kao premijerku, a uskoro će se znati i da li će u tome uspeti.

Neizvesnost i računice u Prištini posle izbora, a šansu ima i Srpska lista! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA