Najnovije

KURTIJEV NAJNOVIJI BISER: Albanija se protivi razmeni teritorija između KiM i Srbije!

Albanija se protivi razmeni teritorija između Kosova i Srbije, izjavio je posle sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti ali je i podelio optizmizam zbog dogovora o dubljoj i snažnijoj saradnji između Kosova i Albanije, prenosi Kosovapres.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Mandatar za budućeg premijera Kosova Aljbin Kurti učesnik je Mirovnog samitu o jugoistočnoj Evropi, koji se održava u Tirani, izjavio je novinarima da se radi na usklađivanju programa sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) za buduće upravljanje.

Prema njegovim rečima postoji mogućnost mini-šengena za Balkan, ali smatra da  pažljivo treba pogledati šta on sadrži.

Iako je ranije izjvio kako premijer Albanije Edi Rama podržava ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, Kurti je sada otkrio da se Republika Albanija protivi toj mogućnosti.

Kurti je ponovio da dijalog sa Srbijom može početi pre proleća sledeće godine, ali, kako je naznačio ne može biti okončan pre srpskih izbora.

Govoreći o proteklim parlametnarnim izborima Kurti je za TV Kljan Kosova izajvio da je tek sada najveći posao pred njim. Dodajući da bi pored potrebe za dobrosusedskim odnosima na Balkanu, Evropska unija trebalo da promeni svoj pristup regionu, jer ima obostrani interes, Kurti je rekao da su nam danas više nego ikada potrebne ideje koje nas spajaju.

„ Jedinstvo za mir uslov je trajnog mira koji omogućava da narodi, države i celokupno ljudsko društvo napreduju. Danas su nam više nego ikad potrebne ideje koje nas spajaju. Među najvećim opasnostima čovečanstva je nejedinstvo; zato su važni takvi sastanci, rekao je Kurti.

On je istakao da nas danas umesto jedno velikog, razdavajaju mnogi mali zidovi, te da bi se oni uklonili potreban je mir koji je, kako je naglasio, ideal generacija koje su se za to žrtvovale, ali o potreba mladih,

„Neophodno je da svoje ciljeve učinimo aktivnim za mir. Kosovo i Albanija žele da se pridruže EU i NATO-u. Upravo te naše zajedničke vrednosti moraju biti aktivnije u regionu i šire kako bi se u našim zemljama mogao uspostaviti mir i stabilnost, rekao je Kurti.

Kurti je naglasio da je osnovni zadatak koji je pred vladama obeju država borba protiv siromaštva, nejednakosti i nepravde.

„Građani žele posao i žele pravdu tako da ne budu diskriminisani ili privilegovani. Kao Samoooredeljenje uspeli smo da pobedimo na ovim izborima sada nam predstoji naporan rad,moramo ispuniti želje onih koji su glasali za nas”, zaključio je Kurti.

Kurti hoće da pridobije Crnogorce na svoju stranu! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA