Najnovije

ANALIZA: Evo kakva je budućnost Islamske države posle Bagdadija!

Od 2014. kruže nagađanja o propasti Abu Bakra al Bagdadija, a više su puta i Sjedinjene Američke Države i Rusija tvrdile da su ga ubile. No, jučerašnja odluka predsednika SAD Donalda Trampa da javno potvrdi američku vojnu operaciju signalizira s visokom sigurnošću da ovog puta samoproglašeni halifa grupe Islamska država nije uspeo da izbegne smrt.

Bagdadi (Foto: Jutjub)

Piše: Ibrahim Al Maraši

Iako su mediji i različiti analitičari naglasili važnost takvog razvoja, Al Bagdadijeva smrt neće uticati na sposobnost ID da deluje kao decentralizirana teroristička grupa u bližoj budućnosti. Vođe prethodnih inkarnacija ID ubijene su 2006. i 2010. u Iraku, pa ipak se ta grupa ponovo pojavljivala.

Dan nakon Al Bagdadijeve smrti ID izgleda predodređen za povratak. Dok Tramp trijumfalno slavi PR pobedu u vreme kad je suočen s opozivom, njegove spoljnjopolitičke odluke u Siriji verovatno će dovesti do regrupiranja i ponovnog pojavljivanja ID.

Nastanak 'halife'

Abu Bakr Al Bagdadi, čije je pravo ime Ibrahim Avad Al Badri Al Samarai, rođen je 1971. u Samari, 130 km severno od Bagdada. Govore da je njegov otac bio imam u lokalnoj džamiji. Tokom godina "verske kampanje" Sadama Huseina nakon Zalivskog rata 1991, perioda u kojem je iračka država promovirala veću ulogu islama u javnoj domeni, Al Bagdadi je studirao na Islamskom univerzitetu Iraka u Bagdadu.

Na studiju je upoznat s pisanjima Muslimanske braće, ali je s vremenom počeo da naginje ka selefizmu. Nakon američke invazije na Irak 2003. uhapšen je, navodno, dok je bio u poseti prijatelju povezanom s Al Kaidom u Iraku.

Dok je bio zatvoren u kampu Buka, zatvoru u pustinji blizu iračko-kuvajtske granice, predvodio je molitve i držao propovedi petkom. Također je došao u kontakt s Hajijem Bakrom, što je pseudonim Samira Al Kalifavija, bivšeg obaveštajca Bata. Al Bagdadi im se približio i postao posvećen njenom cilju.

Kad je oslobođen 2004, nakon manje od godine u pritvoru, postao je član te grupe i počeo se uzdizati kroz redove te organizacije.

Redosled u Al Kaidi

Sedmog juna 2006. vođa Al Kaide Abu Musab Al Zarkavi, Jordanac, ubijen je u vazdušnom napadu na malo selo 60 km severno od Bagdada. Nasledio ga je egipatski stručnjak za eksplozive Abu Ayb Al Masri, koji je smatrao neophodnim da Iračanin vodi pobunu u Iraku. Promovisao je rođenog Iračanina i člana Al Kaide Abu Omara Al Bagdadija kao vođu novoproglašene grupe Islamska država Irak (ISI), koja je osmišljena kao krovna grupa za iračke pobunjeničke grupe.

Abu Bakr je stekao poverenje Abu Omara Al Bagdadija i uspeo se do Veća mudžahedina od devet članova, najvišeg izvršnog tela te grupe. I Al Masri i Abu Omar ubijeni su u aprilu 2010. tokom zajedničke operacije američkih i iračkih snaga blizu Tikrita. Haji Bakr, koji je pušten iz kampa Buka i postao šef vojnog veća ISD, podržao je Abu Bakra da postane sledeći vođa zbog njegovih verskih zasluga; Veće se složilo.

Bio je to gladak prelaz i Al Bagdadi je uspeo da ponovo izgraditi ISI, koji je bio na ivici poraza sa samo šačicom sledbenika koji su ostali unutar redova grupe. U 2019. njegov naslednik mogao bi napraviti isto uprkos oslabljenom stanju u kom je ID trenutno.

Bagdadijevi usp esi

Najveći Bagdadijev uspeh je postizanje velike religijske pobede koju drugi pobunjenici nisu uspeli postići: proglašenje kalifata nad teritorijom pod punom fizičkom kontrolom.

Ni Stranka oslobođenja (Hizbut-tahrir), panislamistički pokret osnovan u Jerusalimu 1953, ni Al Kaida Osame bin Ladena nisu bile u stanju postići svoj proglašeni cilj uspostavljanja kalifata pre njega. Al-Baghdadi je bio u stanju izgraditi silu dovoljno snažnu da preuzme kontrolu nad velikom teritorijom i proglasiti sebe kalifom, pridobivši imaginaciju hiljada muslimana koji su doputovali u Siriju i Irak da žive pod onim što su smatrali islamskom vladavinom.

Ironično, iako je Tramp tim sledbenicima oduzeo kalifu, pružio im je mogućnost za povratak.

NJegova odluka da povuče vojne snage iz Sirije, dajući de fakto blagoslov turskom upadu u teritorije koje drže sirijski Kurdi, preusmerila je sigurnosne resurse iz zatvora koji drže članove ID i porodice, uz izveštaje da je već došlo do begova.

Usponu Al Kaide i ID u Siriji i Iraku prethodilo je oslobađanje bivših pobunjenika iz zatvora. U leto 2011. režim u Damasku oslobodio je različite islamističke borce koje je zarobio ranijih godina, od kojih su se mnogi borili u iračkim pobunama 2000-tih. To je pripremilo teren za pojavu niza islamističkih oružanih grupa, uključujući Front al-Nusra kao ogranak Al-Kaide.

Dve godine kasnije pripadnici ID pokrenuli su napad na dva iračka zatvora blizu Bagdada, oslobodivši gotovo 500 zarobljenih drugova. Ti oslobođeni zatvorenici povećali su broj zapovednika i pešadije, koji su bili ključni za ofanzivu te grupe na Mosul gotovo godinu kasnije.

Dok se Tramp može pohvaliti pobedom protiv ID, teško da je to odlučujuća pobeda. Al Bagdadi je dao sledbenicima ID opipljivo iskustvo islamističke države uspostavljene u 21. veku – nešto o čemu se ranije samo raspravljalo u teoriji.

Kao rezultat, preostali članovi te terorističke organizacije i njeni budući sledbenici imaju jasnu viziju cilja za koji se bore – uskrsnuće Bagdadijevog kalifata, što će im, imajući na umu nestabilnost u regiji, ostati unutar dometa.

Pročitajte OVDE  šta je to Tramp najavio da će otkriti.

Izvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA