Najnovije

MAMULA ZA PRAVDU: Putin i Medvedev u gostima ili poseta koja traje

Vežba brzog otpremanja i operativnog postavljanja sistema S-400 u Srbiji.

Đorđe Mamula (Foto: Pravda)

Piše: Đorđe P. Mamula

- Ne može se biti na vlasti, a ne biti kriv, Sen Žist.

Tito    -    P. Dapčeviću

                                                                     16. oktobar 1944.

                                                                  Pošalji mi hitno  preko Bele Crkve  za Vršac

                                                                   jednu od najboljih jakih brigada eventualno kr-

                                                                   rajiška. Potrebno mi je da očistim Vršac od

                                                                   švapskih stanovnika... 

Vladimir Vladimirović Putin je posetio Republiku Srbiju 17. januara ove godine, a Dmitrij Medvedev je povodom 20. oktobra posetio  Beograd. Pred kraj Drugog svetskog rata ne bi bio oslobođen Berlin bez velikih žrtava Crvenoarmejeca, a kamoli Beograd. Poseta je protokolarna i TV stanica  „Rusija danas“ je nije zabeležila. Ostali gradovi Evrope koji su takođe oslobođeni ne pozivaju ruske  državnike na dane žrtava i sećanja.  Evropa je hrišćanska, a hrišćanstvo slavi žrtvu, počev od prve Hristove...

Bilo bi dobro da od sledećeg dolaska predstavnika Rusije, oni, povodom oslobođenja Beograda, priznaju da je Srbija imala dva antinacionalsocijalistička  pokreta, odnosno dva antifašistička pokreta, partizanski i četnički. U oba štaba i Mihajlovićevom i Brozovom, Kremlj je imao vojne misije sovjetskih oficira, a u Vrhovnom štabu partizanskih jedinica svoje učenike i vatrene pristalice, agresivno lojalne. Radio poruke iz partizanskog i četničkog štaba prisluškivali su i Britanci i Nemci i Crvena armija. Pred  Drugi svetski rat Josip Kopinič je kao čovek Kominterne, a Ivan Stevo Krajačić kao čovek sovjetske tajne službe bili u Zagrebu. Staljin je u maju 1941. odredio ambasadora za Pavelićev Zagreb, ali posle napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez 22. juna, ambasador nije stigao.

Posle Drugog svetskog rata, Tuđman se iz Beograda vratio u Zagreb i u naselju porodičnih kuća, Tuškanac, živeo u polovini jedne vile. U drugoj polovini je živeo Titov venčani kum, Ivan Stevo Krajačić, zadužen za pitanja bezbednosti Republike Hrvatske, a izgleda i šire. Španski borac, partizan, junak  socijalističkog rada i narodni heroj  nesvrstane Jugoslavije. Sve pomalo, udrobljeno, a ponajviše sovjetski agent. Posle njegove smrti krajem leta 1986. iz njegovog dela kuće demontirana je radio stanica preko koje je održavao vezu sa Moskvom. Iz njegove kuće su posle toga u sovjetski konzulat u Zagrebu (koji je bio veći od sovjetske ambasade u Beogradu ) prebačena dva kamiona dokumentacije.

Kremlj je podržavao tokom rata, a posebno tokom 1944. godine, Kralja Petra i jugoslovensku vojsku u otadžbini, radi slabljenja, tada već partizanske armije i maršala Josipa Broza Tita. Ili igra na dve karte. To se videlo i u odlasku crvenoarmejaca iz Srbije prema Mađarskoj, kada su ostatak borbi kroz ravnice ka zapadu zemlje prepustili Titu i drugovima. Ali i kada su neka mesta u Srbiji zajedno oslobodili Crvena armija i četnici. Taj ratni savez iz 1944. je obnovljen i traje i danas i obeležava se i obnavlja se svakog 20. oktobra.

Rusija neće ratovati za Srbiju zbog Kosova i Metohije, ali će pomoći Srbiji u međunarodnim organizacijama, posebno u UN, gde u Savetu bezbednosti raspolaže pravom zabrane donošenja odluka, vetom. Rusija je veoma jaka regionalna sila i ima vrlo moćno oružje koje je parkiralo NATO avijaciju i njihove raketne sisteme. U kontinentalnom delu Evrope jedino Francuska ima atomsko naoružanje.

Pred kraj (23.02.2014.) zimskih olipijskih igara u Sočiju, krenula je NATO operacija iz Poljske prema Kijevu sa planom smene predsednika države  Viktora Janukovića i izbora nove vlade koja  će biti po meri Vašingtona. Rezultat je da se Krim vratio  u okrilje Rusije i da Kijev više nekontoliše istočnu Ukrajinu. Na žalost, uz velike žrtve. Rusija je učvrstila pozicije u Siriji, a Ameriku više ne interesuje sirijski pesak. Amerikanci podržavaju saveznika, Izrael i koncentrisali su trupe oko Golanske visoravni. Rusija je sve više kontroliše Bliski i Srednji istok, a širi i zonu uticaja ka Africi. Verovatno će tamo dogovoriti zone interesa sa Kinom koja   se zainteresovala  za  tamošnje naftonosne izvore posle nekih američkih kompanija.

Turska je kupila sistem S-400 za 2,5 milijarde dolara, Indija za 5,5 milijardi dolara, zbog potencijalnog rata sa Pakistanom (obe države imaju  atomske bombe). Srbija je kupila sistem „Pancir“.

Sistem S-400 u Srbiji se nalazi na vojnoj vežbi, ali je to ipak izgleda proba da bi se videlo koliko brzo Rusija može da vazdušnim putem otpremi i operativno pripremi taj sistem, Putinove „sulundare“, S-400 na teritoriji Srbije, obzirom da se cela akcija odvija pod kontrolom ruskih raketnih sistema od otpremanja do  vraćanja u Rusiju. Ovo tim pre, jer Rumunija ne dozvoljava prolaz barži Dunavom.

Radi upoznavanja naše vojske sa ruskim raketnim i protvazdušnim odbrambenim sistemima u Rusiji se školuje preko 20 vojnih lica Vojske Srbije, a  u Srbiji se školuje više vojnih lica ruske armije.

Obzirom da je Srbija u Partnerstvu za mir, (decembar 2006.) kao i Rusija (jun 1994.) dobre odnose ima i sa NATO paktom. Miroslav Lazanski, je još kao novinar, danas ambasador u Moskvi, primetio da je tih vežbi više nego sa vojskom Rusije, i ne samo vežbi već i vojnih, policijskih misija pod zastavom UN i EU. Naravno i kroz vojnu saradnju sa NATO paktom, preko donacija vojne opreme i vozila. A i kroz ugovore o kupovini NATO naoružanja.

Polovinom jula general Tod Volrters, glavnokomanujući američkim vojnim snagama u Evropi  i Nato pakta je imao razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nedavna poseta predsednika Francuske Makrona dovela je  do toga da je od preko 20 zaključenih ugovora, 5 sklopljeno radi kupovine naoružanja i vojne opreme. Pre svega, PVO sistem Mistral, lanseri, vojni policijski , helikopteri, modernizacija oružja, zanavljanje, održavanje starih modela helkoptera.

U Libanu je u misiji UN angažovana četa Voske Srbije u španskom bataljonu NATO  pakta, obzirom da Španija nije priznala KiM. Takođe tamo je  jedan vod naše vojske  u sastavu italijanskog  NATO kontigenta.  U Prokuplju se jedna  inženjerska četa oprema  i obučava uz donacije američke vojske. Na vojnoj paradi u Nišu neka vojna vozila domaćih proizvođača nisu imali vojne registrarske tablice pa se videlo da nisu vlasništvo Vojske.  Prema sindikatu Vojske Srbije  2 oficira, 2 podoficira, 2 vojnika po ugovoru i jedno civilno lice na službi, dnevno napuštaju Vojsku Srbije.

Kako će ministar odbrane da predloži obavezno služenje vojnog roka kad ni 15 dana nije izdržao na odsluženju vojnog roka. Zbog odlaska u inostranstvo i starenja stanovništva popuna rezervnog sastava je ugrožena.

Sklopljen je i ugovor sa Ruskom federacijom o izgradnji nuklearnog centra, mada Srbija nema nuklearne inženjere.

Nije jasno šta je  Srbiju opredelilo za kupovinu ruskog putničkog aviona Suhoj super džet 100. Nedavno je Republika Slovenija odustala od tog posla, kako se čulo u emisiji TV Sputnjik u Beogradu u razgovoru ambasadora Miroslava Lazanskog i dopisnika Večernjih novosti iz Moskve Branka Vlahovića. Takođe su irska i meksička kompanija odustale od  korišćenja već kupljenih aviona. Više letova tog aviona je tragično završeno, što se vidi i u crnim hronikama internet vesti.

Pročitajte OVDE  prethodnu Mamulinu kolumnu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA