Najnovije

ISPLIVALI PODACI O UBIJENIM SRBIMA: Evo koliko je srpskih žrtava ubijeno u ratovima devedesetih!

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da su u bazu podataka Centra unesena 89.273 dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u proteklom ratu u BiH.

Vojska Republike Srpske (Foto: Jutjub)

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske izveštaj o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, Kojić je rekao da ovde nije reč o imenima, prezimenima i običnim brojevima, već o personalnim dosijeima svakog lica pojedinačno.

Kojić je podsetio da je Republički centar izveštajnom periodu realizovao Projekat popisa i evidentiranja srpskih žrtava u protekom ratu u periodu od 1991. do 1995. godine, ističući da se trenutne aktivnosti sprovode na pripremi i publikovanju rezultata.

Kada je riječ o prikupljanju dokazne dokumentacije, Kojić je naveo da je Republički centar nastavio sa prikupljanjem, ističući da se trenutno u posedu Centra nalazi više od četiri miliona stranica.

– Nastavljen je aktivan rad na prikupljanju činjenica i dokaza o ženama žrtvama rata srpske nacionalnosti. U bazi podataka Centra uneseno je 1.775 imena žena od kojih su većina bile žrtve seksualnog zlostavljanja i drugih oblika troture – rekao je Kojić.

– Istražujući ratne zločine Petog korpusa takozvane Armije BiH, Republički centar aktivno je dve i po godine sarađivao sa postupajućim tužiocem i radio na prikupljanju dokumentacije i obezbeđivanju svedoka. Ovaj predmet je u sudskom postupku jer je potvrđena optužnica protiv komandanta tog korpusa Atifa Dudakovića i još 16 lica – rekao je Kojić.

Mir, stabilnost i saradnja u regionu prioriteti Srbije! Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA