Najnovije

VELJA ILIĆ OPLEO PO VLASTI: Svi zbog Vučića beže iz Srbije! Pop je otišao u Nemačku da vozi kamion! To nikada nije bilo

"Iz ove perspektive, sa ovom vlašću, koja je ona ista od pre 5. oktobra, čini se da su promene bile uzaludne", izjavio je lider Nove Srbije Velimir Ilić.

Velimir Ilić (Foto: Jutjub)

“Mi smo u nekom međuvremenu imali demokratiju u Srbiji, uspostavili pravni poredak, imali slobodnije medije nego pre 5. oktobra. To se naročito odnosi na period kada je Vojislav Koštunica bio predsednik Vlade, od 2004. do 2008. Tada je Srbija imala institucije, ozbiljno se radilo na razvoju države, a imali smo i nacionalno dostojanstvo. Spoljni dug bio skoro sveden na minimum.

To je bila najdemokratičnija vlada i najkritikovanija, a uradila je najviše za Srbiju. Takva neka Vlada i danas treba Srbiji. Ako ove ostavimo još koji dan da nas vode, trebaće nam 50 godina da se oporavimo kada jednog dana odu”, kaže Ilić.

Mnogi tvrde da petooktobarska priča nije završena, jer se nije dogodio 6. oktobar – lustracija?

“Ispostavilo se da Srbiji treba 6. oktobar, jer sistem nije promenjen. A u Srbiji je neophodna promena sistema. Nikada nije Srbija za ovih 19 godina bila više diktatura nego za poslednjih sedam godina ove vlasti. Mi imamo državu u kojoj se građani dele na one koji su uz SNS i koji imaju sve privilegije, jer imaju njihovu partijsku knjižicu i one druge bez partijske knjižice koji su građani drugog reda u sopstvenoj državi, koji zato što nisu s njima ostaju bez posla , izbacuju ih iz stanova, šalju im izvršitelje… Imamo teror nad svima onima koji nisu bliski vlasti. I taj i takav sistem jednom za sva vremena mora da se promeni. Zato sam za lustraciju. Nema više popuštanja. Videli smo koliko nas je posle 5. oktobra koštalo to što nismo imali lustraciju i završili taj proces jednom za svagda. Zato sada na vlasti imamo sve naslednike i kadrove 90-ih. Zato su sada glavni oni koji plagiraju doktorate, kupuju diplome. Imamo Vladu Srbije u kojoj nemate pet ministara koji nemaju sumnjivu diplomu. A da ne govorimo o lokalnim funkcionerima. U Čačku postoji jedan funkcioner SNS koji je prvo kupio diplomu fakulteta, pa se ispostavilo da nema ni srednju školu. E onda je naknadno kupio i diplomu srednje škole, pa mu je diploma fakulteta starija od diplome srednje škole. Na fakultetu je diplomirao 2012. godine, a srednju školu završio 2015. I taj čovek je na rukovodećem mestu. To je Srbija danas.

Da li je bojkot izbora pravi put ka spektakularnom povratku opozicije na vlast?

“Lično, ne mislim da je bojkot ispravan izbor dela opozicije. Mi nemamo vremena za odustajanje i za bojkotovanje izbora. Svaki dan koji pomognemo Vučiću da produži vlast, a bojkotom mu se to pomaže, je izgubljen dan za Srbiju. NJega nije briga, njemu bojkot odgovara. On time dobija na vremenu. On će za izbore napraviti svoju opoziciju, ima Šešelja koga plaća i slične, oni će izaći na izbore, a on će biti čist pred strancima. A to je ono što njemu treba. Problem je što je opozicija u Srbiji sada i slaba i loša. To nije neka opozicija, ako u ovakvim uslovima cela nema zajedno 15 odsto. Tačno da je medijski mrak, da nigde niko ništa osim Vučića i njegovih saradnika ne može da kaže, ali opet tu nešto ne valja. Ne može Vučić da se pobedi, ako smo razjedinjeni i ako politiku vodimo iz fotelje. S druge strane oni su preko svojih medija sve opozicione lidere unizili i satanizovali, pa napravili nepoželjnim. Pred 5. oktobar, setite se, cela opozicija je bila na jednoj, a Milošević na drugoj strani. I ne bori se odustajanjem. Setite se onih izbora 90-ih koje je bojkotovala opozicija. Time ništa opozicija nije dobila. Dobio je Milošević. Takav slučaj će biti i sada sa Vučićem, ako opozicija ne izađe na izbore. I ne može ni deo opozicije koji je protiv izlaska na izbore da osudi svakog ko drugačije misli. U čemu se onda razlikuju od Vučića? Ovde nije stvar samo u promeni vlasti, da ode Vučić, a da dođe Đilas. Ovde je suština u promeni sistema. I ne može više vlast da postavlja neko sa strane. Vlast mora da bira narod. 

Hoće li aktuelna opozicija, bez jasno profilisanog vođe, kakav je bio Koštunica, uspeti da se vrati?

“Opozicija bez vođe koji će biti jasno profilisan ne može da pobedi Vučića. To mora da bude neko ko će biti kao Vojislav Koštunica pre 5. oktobra. Častan i pošten, kome je do države i do stvarne promene sistema. Mi više nemamo vremena za gubljenje, hvatamo poslednji voz. Nama se godišnje iseli 50.000 ljudi. Najviše obrazovanih, ali sada su počeli da beže i radnici. Pa imate slučaj popa koji je otišao u Nemačku da vozi kamion. To nikada nije bilo. Što bi narod rekao, zadnje vreme došlo. Opozicija mora da iznedri ozbiljnog lidera u kome će narod da vidi alternativu Vučiću. I mora da motiviše narod, koji je nezadovoljan da izađe na izbore, a ne da svoje biračko telo uspavljuje bojkotom, dok Vučić ima svoju disciplinovanu vojsku birača, koji neki glasaju zato što moraju, ucenjeni su, a neki zato što imaju korist. Ako smo pobedili Miloševića verujem da je moguće pobediti i Vučića”, istakao je Ilić.

Pročitajte OVDE šta je Branislav Lečić rekao o godišnjici 5. oktobra.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA