Najnovije

VLADIKA IRINEJ BULOVIĆ: Kosovo nam ne mogu zauvek oteti!

Srpska pravoslavna crkva u nedelju započinje svenarodno proslavljanje velikog i za našu državu i narod, kapitalno važnog jubileja: osam vekova autokefalnosti.

Episkop Irinej (Foto: Jutjub)

Prva u nizu je proslava u manastiru Žiča, gde će biti održana sveta saborna arhijerejska liturgija, koju će služiti NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, sa sveštenstvom SPC.

Odmah potom,u ponedeljak, jubilej će biti obeležen posetom Pećkoj patrijaršiji i Kosovu i Metohiji i nasatvljen 8. i 9. oktobra u Beogradu - svečanom Akademijum u Sava centru i otvaranjem izložbe u Muzeju SPC.

Tim povodom, u intervju za "Novosti", NJegovo preosveštenstvo, episkop bački dr Irinej Bulović, govori o presudnim momentima koji su u minulih osam vekova obeležili duhovnost SPC i vascelog srpskog naroda.

Na pitanje koje bi posebno kapitalne događaje izvojio, episkop Irinej kaže:

- Pre nego što odgovorim na ovo vaše uvodno i načelno pitanje, želja mi je da uredništvu, saradnicima i čitaocima "Novosti", čestitam izuzetnu godišnjicu koja je poslužila kao povod za ovaj naš razgovor - osamstotu godišnjicuotkako je Sveti Sava, najveći sin srpskog naroda, izdejstvovao(ne na prevaru iznudio, kako je oklevetan upravo u ovoj, jubilarnoj godini) autokefaliju, što će reći punu kanonsko-jurisdikcijsku samostalnost, za Srpsku pravoslavnu crkvu, a on sam izabran i posvećen za prvog autokefalnog arhiepiskopa "srpskih i primorskih zemalja".

Taj blagosloveni događaj nije samo trajno obeležio srpsku duhovnost u najširem smislu te reči - versku praksu, narodni etos, kulturu i sve njene plodove.

Vučiću Orden Svetog Save? Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA