Najnovije

IZBORI NA KIM: Dan D za srpske interese! Otvorena birališta za oko 1,9 miliona birača!

Vanredni parlamentarni izbori danas se održavaju na Kosovu i Metohiji, a biračka mesta otovrena su u 7.00 sati i zatvaraju u 19.00 časova.

Kosovska Mitrovica (Foto: Jutjub)

Pravo glasa u Severnoj Mitrovici ima 22.457 birača, a na celom Kosovu i Metohiji 117.808 Srba. Na biračkim mestima pristuni su posmatrači OSCE-a. Biračka mesta uglavnom su otvorena na vreme.

Inače, prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača. U četiri opštine na severu Kosmeta registrovano je 58.187 birača.

Za 100 poslaničkih mesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica - srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske - rezervisano 20 poslaničkih mesta, od kojih je deset garantovano za Srbe.

Za deset garantovanih poslaničkinh mesta za Srbe u kosovskom parlamentu boriće se četiri liste sa srpskim kandidatima. Srpsku zajednicu na ovim izborima predstavljaju Srpska lista, koja ima podršku države Srbije i na čelu je svih deset srpskih opština na KiM, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija "Sloboda" sa sedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

Prema kosovskim zakonima, glasa se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin sa pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi.

Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga transportuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Kosovska policija saopštila je da će danas u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu biti angažovano oko 650 policijskih službenika.

KFOR uradio nešto neočekivano! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA