Najnovije

Zelenski je do sada imao ludu sreću, ali nedavni potezi mogli bi da ga koštaju vlasti!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski došao je na vlast na osnovu dva obećanja - da će se izboriti sa sistemskom korupcijom i da će doneti mir istoku zemlje.

Volodimir Zelenski (Foto: president.gov.ua)

Prvih nekoliko meseci od dolaska na vlast okolnosti su mu išle na ruku. NJegova popularnost je rasla zahvaljujući neočekivanom ekonomskom rastu i uspešnoj razmeni zarobljenika sa Rusijom, ali period medenog meseca za Zelenskog je gotov.

Ključni reformator i saveznik Aleksandar Danilijuk dao je ostavku na mesto šefa ukrajinskog Saveta za odbranu i bezbednost, navodno zbog nezadovoljstva predsednikovim odnosom sa milijarderom Igorom Kolomoiskim.

Danilijuk je Zelenskom pružio kredibilet i pomogao mu da izgradi odnos za Zapadom koji je bivšeg komičara posmatrao kao populističkog klovna. NJegova podrška ohrabrila je ljude i oni su počeli da veruju da Zelenski predstavlja konačni raskid sa prošlošću.

Odlazak Danilijuka loš je znak za administraciju Zelenskog koja se već suočila sa nekoliko manje značajnih ostavki, uključujući uglednog šefa nacionalne policijske službe.

Nedavna dešavanja ponavljaju obrazac koji je bivšeg predsednika Petroa Porošenkoa koštao vlasti - profesonalci i reformatori postavljeni na pozicije moći počinju da se povlače nazadovoljni sporim tempom promena i pritiskom od strane predsednikovih prijatelja.

Zelenskom je potrebna sva moguća podrška, jer se pokazalo da mu neće biti lako ni da održi svoje drugo veliko obećanje. Skandal koji je izbio zbog njegovog telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom osakatio je plan Zelenskog da će mu zapadna koalicija pomoći u pregovorima sa Rusijom.

Američki specijalni izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker, za koga se moglo pretpostaviti da će podržati zemlju čak i kada se svi drugi povuku, dao je ostavku nakon što je uvučen u politički haos. Amerika nema ambasadora u Kijevu.

Dok se SAD polako povlače, Kremlj pokušava da postigne dogovor koji će mnogi u Ukrajini smatrati izdajničkim.

Ukrajina se protivila održavanju lokalnih izbora u istočnom regionu dok ne povrati kontrolu nad tom teritorijom, ali će bez američke podrške verovatno morati da pristane na njih. Tu teritoriju još uvek drže ruski prorektori, a međunarodni nadzor je jedina garancija legitimiteta izbora.

Zelenski je već krenuo Porošenkovim putem, a samo nekoliko koraka ga deli od toga da zapečati sudbinu Ukrajine kao zemlje kojom upravljaju ljudi koji izaju nade svog naroda.

Severna Koreja prekinula nuklearne pregovore sa SAD! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA