Najnovije

DŽONSON TRAŽIO USLUGU ZA BREGZIT OD MAKRONA: Francuski lider mu oštro odgovorio! Ovome se nije nadao!

Francuski predsednik Emanuel Makron dao je Borisu DŽonson rok do kraja nedelje da iz osnove revidira plan za Bregzit, povećavajući izglede da pregovori propadnu za par dana.

Emanuel Markon (Foto: kremlin.ru)

Predloge koje je Velika Britanija iznela prošle nedelje Brisel ocenjuje kao nepogodne da posluže kao osnova za sporazum, a Emanuel Makron je istakao da je sada na Velikoj Britaniji da još jednom razmisli pre predstojećeg samita EU.

Nakon što je odbio da se lično sastane s britanskim premijerom, Makron je u telefonskom razgovoru s DŽonsonom u nedelju naglasio da će se dalji pregovori odvijati preko posrednika Mišela Barnjea, glavnog pregovarača EU.

- Boris DŽonson je izneo najnovije predloge - izjavio je zvaničnik Jelisejske palate povodom razgovora.

- Predsednik mu je rekao da će se pregovori u narednih nekoliko dana biti nastavljeni s timom Mišela Barnjea, kako bi se na kraju nedelje ocenilo da li je moguć sporazum koji poštuje principe EU.

Britanski predlog obuhvata ponovno uvođenje carinskih kontrola na irskom ostrvu i veto Demokratske unionističke partije na ostanak Severne Irske na jedinstvenom tržištu robe EU - aranžman osmišljen da se izbegnu kontrole na granici.

Britanski premijer Boris DŽonson zatražio je od francuskog predsednika Emanuela Makrona da "pogura" da se obezbedi sporazum o Bregzitu, saopštio je sinoć DŽonsonov kabinet.

DŽonson je Makronu rekao i da Evropska unija ne bi trebalo da se uljuljkuje u pogrešno uverenje da će Velika Britanija ostati u EU i posle 31. oktobra, prenosi Rojters.

Kako se navodi, DŽonson je o svom predlogu Bregzita razgovarao s Makronom i portugalskim premijerom Antoniom Kostom.

- Ovo je prilika da se postigne dogovor. Dogovor koji podržavaju parlamentarci i sporazum koji podrazumeva kompromise na svim stranama. Britanija je dala veliku, važnu ponudu, međutim, vreme je da i Evropska komisija pokaže volju za kompromisom. Ukoliko se to ne desi, Britanija će napustiti EU bez sporazuma - rekao je dobro obavešteni zvaničnik iz Dauning strita.

Kako se navodi, dok se približava krajnji rok, 31. oktobar, DŽonson sve česće pominje da neće biti još jednog odlaganja Bregzita, ali i da neće prekršiti zakon koji ga obavezuje da zahteva ponovni postupak ako do 19. oktobra ne bude dogovoren sporazum o povlačenju.

Makronov odgovor DŽonsonu usledio je nakon što je holandski premijer Mark Rute u telefonskom razgovoru u subotu rekao DŽonsonu da EU27 neće prihvatiti sporazum koji podrazumeva uvođenje carinskih kontrola na irskom ostrvu.

S obzirom da je Velika Britanija dobila svega nekoliko dana da ponovo razmotri ključne aspekte svojih predloga, zvaničnici u Briselu opisuju pregovore kao "farsu".

Pregovori dve strane su očigledno dospeli u ćorsokak. Najviši DŽonsonov savetnik Dominik Kamings rekao je pomoćnicima iz Konzervativne stranke da vlada neće suštinski menjati predlog.

U međuvremenu, premijer Letonije Krišjanis Karinš rekao je za BBC da je sada sve u DŽonsonovim rukama.

- Ukoliko ponuda iz Britanije bude po principu "uzmi ili ostavi", biće vrlo teško postići dogovor. Sada sve zavisi od DŽonsonove volje, jer smo mi, na evropskoj strani, uvek otvoreni i okrenuti ka postizanju dogovora.

Rusija je spremna da počne nuklearnu saradnju sa Kubom! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA