Najnovije

Kako bi se odigrala bitka između Turske i SDF? Evo koja su dva moguća scenarija!

Očekuje se da će Ankara poslati svoje snage preko granice na severoistok Sirije nakon odluke SAD da povuče svoje vojnike.

Turska vojska (Foto: Jutjub)

Povlačenje američkih vojnika sa područja oko sirijske severoistočne granice s Turskom otvorilo je put za vojni sukob između Kurda, dugogodišnjih saveznika Vašingtona i članice NATO.

Nakon saopštenja predsednika Donalda Trampa u nedelju da će se američki vojnici povući kako bi dozvolili tursku vojnu operaciju kojom se dugo pretilo, očekuje se da će Turska ovih dana poslati svoje snage preko granice.

Iako je Vašington naoružavao kurdske Sirijske demokratske snage - SDF kako bi vodile borbe protiv oružane grupe Islamska država, njima nedostaju oklopne jedinice, artiljerija i avijacija koju poseduje moderna vojska.

Turska, koja se hvali drugom najvećom vojskom u NATO-u, ima sve odlike takvih moćnih snaga i njeni vojnici su stekli iskustvo kroz dve prethodne operacije na severu Sirije, kao i u desetogodišnjim borbama sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana - PKK u svojim granicama.

Dva moguća scenarija

SDF predvode kurdske Jedinice narodne zaštite, grupa koju Turska vidi kao "terorističku organizaciju", zbog svojih veza s PKK, i koja kontroliše četvrtinu Sirije, između reke Eufrat i iračke granice.

Turska je dugo govorila o vojnom prodoru u teritoriju koji drži SDF, kako bi istisnula Jedinice sa svojih granica i vratila sirijske izbeglice, ali tu akciju je obeshrabrivalo prisustvo američkih snaga, koje su stupile u savezništvo sa SDF-om kako bi pobedili ID u regiji.

Budući da je sada operacija Ankare izvesna, njene planove bi mogla omesti odluka Pentagona da ukloni Tursku iz "rasporeda vazdušnih zadataka" na severoistoku Sirije te da joj ukine pristup obaveštajnim operacijama nadgledanja.

Iako bi ovo moglo otežati Turskoj koordinaciju vazdušnih operacija, to joj ipak ne bi bilo onemogućeno, kako je rekao Kan Kasapoglu, direktor Centra za ekonomiju i spoljnjopolitičke studije u Istanbulu.

"Svaka prepreka u korištenju teške avijacije mogla bi doneti ozbiljne nedostatke i poteškoće za kopnene operacije", rekao je on.

Kasapoglu navodi dve opcije za turske vazdušne operacije, a prva bi bila ignorisanje SAD i izvođenje letova, koji bi uključivali bombardere F-16 i F-4.

U tom slučaju, "Pentagon bi se našao u čak težoj situaciji, jer bi morao odlučiti između podizanja svojih bombardera, koji bi presreli avione svog NATO saveznika, ili bi morao dopustiti da njegov 'ultimatum zatvaranja vazdušnog prostora' ne uspe", kaže Kasapoglu. 

Druga opcija bi bila korištenje naoružanih dronova, koji bi dali podršku kopnenim snagama, iako oni ne bi mogli nositi teško naoružanje koje može poneti avion.

Lakše od operacije 'Štit Eufrata'

Turska je mesecima jačala svoju Drugu armiju, koja je odgovorna za odbranu njenih južnih granica, uključujući granicu s teritorijom koju kontrolira SDF, a koja obuhvata elitne borbene jedinice.

Ofanzivu na severoistoku Sirije verovatno će voditi Dvadeseta oružana brigada, smatra Kasapoglu, a očekuje se da će se glavni prodor desiti u mestu Tel Abyad.

"Od Tel Abyada ofanziva bi inicijalno napredovala prema zapadu, prateći pravac napada prema reci Eufrat" dodaje.

Očekuje se da će Turska, takođe, mobilizirati svoje sirijske milicije, koje bi mogle napasti sa područja Manbija, zapadno od Eufrata, kako bi se pridružile prekograničnim operacijama.

U augustu 2016. godine Turska je pokrenula operaciju "Štit Eufrata", u kojoj je do marta u većini severne provincije Halep postignuta pobeda nad borcima ID i Jedinica u koordinaciji s pobunjenicima Slobodne sirijske vojske.

Iste snage početkom prošle godine zauzele su kurdski kanton Afrin, na severozapadu Sirije, nakon dva meseca kampanje protiv Kurda.

S pejzažom na severoistoku Sirije, kojeg čine ogoljene ravnice, pogodne za oklopne i motorizovane jedinice, analitičari kažu da će u potencijalnoj bici Turska imati pobedu.

"To će biti lakše nego 'Štit Eufrata'", kaže Selim Sazak, istraživački direktor u konsultantskoj firmi Tim Stratedži iz Ankare, misleći na operaciju u Alepu.

"Ne samo da je teren manje težak, nego neće morati brinuti o tome da li će ID doći na područja koja se očiste od Kurda."

Analitičari, također, ističu da čak iako je SDF stekao mnogo iskustva nakon borbe s ID kada god su bili suočeni sa vazdušnim napadima, tenkovima i teškom artiljerijom - kao u prethodnim operacijama Turske u Siriji - bili su lako pobeđeni.

"Postoje dve opcije za SDF: da se bore do poslednjeg daha, ili da se nikako ne bore. Ne vidim da će se desiti neka produžena borba srednjeg intenziteta. To će se odvijati brzo, ili će se oni povući", kaže Sazak.

Oružje Sirijskih demokratskih snaga

Kamal Alam, vojni analitičar iz Londona, slaže se da operacija neće predstavljati ozbiljnu poteškoću za turske snage.

"Turska ne bi trebala imati problema, zbog superiornosti svojih vazdušnih snaga i artiljerije", kaže on.

Kasapoglu se slaže da Turska ima kapacitet za "munjeviti rat" protiv druge strane, s kampanjom "koja će verovatno biti obeležena brzim postignućima" ako bude imala adekvatnu vazdušnu podršku.

Uprkos turskoj vojnoj superiornosti, SDF poseduje oružje kao što su protivtenkovske navođene rakete i prenosive sisteme vazdušne odbrane.

SDF je, također, stekao značajno borbeno iskustvo u svojoj jednogodišnjoj kampanji protiv ID, s američkom zračnom podrškom, artiljerijom i specijalnim snagama.

Vođstvo grupe je snažno reagiralo na pretnju turske operacije, upozoravajući da "neće oklevati da okrene svaki napad koji nije isprovociran u sveobuhvatni rat".

Protivtenkovske rakete Javelin mogu predstavljati pretnju turskim oklopnim jedinicama, dodaje Kasapoglu, dok bi vazdušne rakete, kao što su ruske SA-18, mogle predstavljati rizik za avione, a pogotovo za helikoptere.

Turska dobila "blanko ček" za invaziju? Čija je pobeda povlačenje Amerike iz Sirije - Trampova ili Putinova?  PročitajteOVDE   sve detalje.

Izvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA