Najnovije

OGLASIO SE SRPSKI NACIONALNI SAVET: "Srbima u Crnoj Gori uskraćena sva prava"

Srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena su gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava, smatraju predstavnici Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori.

Crna Gora (Foto: Vlada Crne Gore)

Oni smatraju da su uskraćena gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava, ne samo od izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, već i ona koja je srpski narod imao kao viševekovni konstituent države Crne Gore.

Sa zamenicom zaštitnika ljudskih prava i sloboda Zdenkom Perović razgovarali su predstavnici Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović i Đorđe Brujić, prenosi CdM.

Kako su naveli predstavnici SnS, bez obzira na korektna mišljenja i preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda očigledan je nedostatak moći Zaštitnika da adekvatno sankcioniše "očiglednu diskriminaciju" i utiče na njeno otklanjanje.

"To se konkretno odnosi na preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Skupštini Crne Gore, Vladi Crne Gore i Vrhovnom sudu Crne Gore da u skladu sa svojim nadležnostima, pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom Crne Gore uspostave Ustavom garantovanu ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma", saopšteno je iz Saveta.

Na sastanku su posebno istaknuta identitetska pitanja o slobodnom izjašnjavanju na sledećem popisu stanovništva 2021. godine i obaveznosti izjašnjavanja građana Crne Gore i na ćiriličnoj popisnici i kontroli anketara.

Savet je naglasio da je zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi izuzetno mala ili da gotovo ne postoji, što, kako su rekli, govori o odnosu aktuelne vlasti prema građanima Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

Oglasio se HRT povodom pisanja medija o dogovoru sa Albancima! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA