Najnovije

GORI SEVER SIRIJE! Erdogan pokrenuo "Operaciju mirno proleće"! Kurdi tvrde: Turci bombarduju civile! (VIDEO)

Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je da su turski ratni avioni počeli da napadaju "civilna područja" na severu Sirije. 

Turski avioni bombarduju Tel Abjad (Foto: Jutjub)

On je na Tviteru objavio da su napadi izazvali "ogromnu paniku među ljudima u regionu".

Bali je istakao da civili masovno beže iz pograničnog grada Tel Abjad dok u blizini odjekuju eksplozije.

Turska armija je započela vazdušne udare na severu Sirije uz podršku artiljerijske rate, potvrdili su zvaničnici u Ankari. Turske haubice gađaju baze i pozicije snaga Kurda (JPG), kao i njihove magacine sa municijom.

Sirijske demokratske snage (SDF) zatražile su od SAD i njihovih saveznika da uspostave "zonu zabranjenog leta", kako bi se zaštitili od turskih napada.

"SDF je pokazao dobru veru u sporazum o bezbednosnom mehanizmu između SAD i Turske. No, sada je naš narod ostao bez odbrane," navodi SDF.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da ofanziva ima za cilj uklanjanje "terorističkog koridora" duž južne granice ove zemlje sa Sirijom.

On je istakao da ofanziva pod kodnim nazivom "Operacija mirno proleće" treba da eliminiše pretnju od sirijske kurdske milicije (JPG) i Islamske države i omogući povratak sirijskih izbeglica iz Turske nakon što se formira "zona bezbednost" u ovoj regiji.

"Mi ćemo sačuvati teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista", napisao je Erdogan na Tviteru.

Lokalni mediji navode i da je nekoliko snažnih eksplozija odjeknulo u sirijskom gradu Ras al Ain, nedaleko od granice sa Turskom.

Pročitajte OVDE kako je Erdogan naredio bombardovanje Sirije.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA