Najnovije

Rusiju besno napadaju jer je Zapad lišila dominacije

„Jedna od generalnih ideja spoljne politike Rusije treba da bude poentiranje na činjenici da je upravo ona glavni generator međunarodne bezbednosti – i za sebe i za ostatak sveta“ – rekao je jedan od vodećih moskovskih spoljnopolitičkih eksperata Sergej Karaganov.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

On je dekan Fakulteta za svetsku ekonomiju i politiku, a ukazuje da Rusija postaje izvor stabilnosti u vreme kada Zapad gubi vojnu nadmoć koja je stolećima bila osnov njegove globalne dominacije.

Karaganov je – zajedno sa politikologom Dmitrijem Suslovom – prethodnih dana objavio analizu „Novo poimanje puteva za jačanje multipolarne strateške stabilnosti“.

U intervjuu onlajn-izdanju „Vzgljad“ je prvo otkrio da se ta analiza pojavila i zato što Rusija „nema stratešku ideju ni za sebe unutra ni za spoljnu politiku“. Potom je objasnio:

„Prvo smo hteli da postanemo Zapad, potom se bavili preživljavanjem, po samo se podizali sa kolena i konačno opet postali velika sila. A od 2016-te to danas – nema ničega. Zato nam je i potrebno da počnemo da sebe doživljavamo kao glavni generator bezbednosti u svetu i da tako počnemo da nastupamo“.

Postoje li pretpostavke da Rusija bude takav generator?

Karaganov: Mi to već jesmo. Kada je SSSR nestao, neke zemlje, koje su smatrane uslovno miroljubivim, kao da su se otkinule sa lanca. Počele su da siluju Jugoslaviju, pa su napale redom Irak, Libiju... uništivši čudovišan broj ljudi. A čim se Rusija vratila u glavnu arenu – situacija se odmah kardinalno izmenila.

Rusija generiše međunarodnu bezbednost i time što je uzdigla svoj strateški potencijal i svoju sposobnost za efikasno obuzdavanje čime je Zapadu pokazala da nema ništa od njegove vojne nadmoći. Time je postavila tačku – tačnije tri tačke – na dugi proces zapadnog gubljenja vekovne vojne dominacije koja je bila osnova političke, ekonomske i kulturne dominacije Zapada. Mi smo oslobodili svet! Rusija tu svoju novu poziciju mora učvrstiti, a usput izbegavati rat. Ratna pretnja je sada krajnje ozbiljna“.

Na čemu su zasnovana vaša strahovanja?

Karaganov: Pojavila su se nova oružja, plus sajber-oružje, plus dronovi koji mogu nositi i atomske i druge bombe. A dronove sada već lansiraju i iz Jemena. Zato je situacija tehnički mnogo eksplozivnija nego pre 30-40 godina. Svemu tome treba dodati i srozavanje nivoa elita u mnogim zemljama, a neke od njih su očajne što gube...

Imate li u vidu zapadne zemlje?
       
Karaganov: Uglavnom zapadne zemlje. A još se u svetu, pa i u Rusiji, pojavio fenomen strateškog  parazitizma jer su se ljudi navikli na mir. Zato je potrebno svojevrsno vakcinisanje mira...  

Kako ocenjujete predlog Rusije Evropi i NATO da uvedu moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i malog dometa?

Karaganov: Aplaudiram stojeći!

Zasad nikakve realne reakcije na tu inicijativu nema?

Karaganov: Tamošnji lideri su se ukopali, oni gube, pa šište (kao zmija). Zato ništa neće moći odjednom, Uostalom, borba za mir je proces...

Zašto pada nivo vladajućih elita i zašto je to opasno?

Karaganov: Kad nema rata, demokratija uvek bira one koji su gori. Sada je svet mnogo demokratskiji. Evropa, kao i SAD i mnoge druge zemlje, kreću se ka bezliderskoj demokratiji. Idu nadole... To je neizbežno pri demokratiji...

U analizi ukazujete da je sada u svetu na vlasti `generacija televizora`, a da će uslediti vladavina `generacije ajfona`. Šta od toga treba očekivati?

Karaganov: Generacija televizora reaguje na sliku. Rusija na svom vrhu, na svu sreću, ima grupu koja razmišlja strateški.

Kada na vrh dođe generacija ajfona – to će biti drugi ljudi. Kako će upravljati celim zemljama oni koji su navikli da odmah šalju lajkove?To ne znamo, ali ja smatram da će uspeh država zavisiti i od odgajanja elite nezavisne od interneta...

Nije li to utopija?

Karaganov: Uopšte nije. Imam sada pri sebi iPhone kojeg ću se odreći i preći na mobilni sa `dugmićima`. Zato što iPhone smanjuje moje intelektualne mogućnosti – sužava moje polje i proždire mi vreme. On utiče na mene i zato ću preći na `dugmiće`...

Ko su predstavnici televizijske elite?

Karaganov: U Evropi su svi takvi. Najgori je – Makron. Ni Tramp ne ostavlja ravnodušnim.  

Kao je ceo svet u potrazi za spoljnim neprijateljem...

Karaganov: Smatralo se da demokratiji nije potreban spoljni neprijatelj, a pogledajte šta se okolo događa. Svi sebi izmišljaju neprijatelja. U Americi su smislili „rusko mešanje“ (u svoje izbore 2016-te) da bi se mogli objediniti protiv Trampa i preuzeti kontrolu nad socijalnim mrežama koje su se bile izmigoljile vladajućim  elitama.

Upozoravate da se sistem strateške bezbednosti sve više komplikuje. U izveštaju za diskusioni klub „Valdaj“ se otvara pitanje – da li je sistem sa čvrstim ograničenjima uopšte potreban...

Karaganov: To je veliki i složen spor. Dobro je što Rusija preuzima liderstvo u intelektualnoj sferi povodom strateških pitanja. Ranije smo uvek išli iza Amerikanaca... A kako će izgledati svet – u toku je sporenje `ispod površine vode`. Samo, glavne tendencije će izbiti na površinu  - pre ili kasnije. Kroz sve decenije će biti uspostavljen novi vojni balans, stvorena nova osnova . Dosadašnji temelj je uništen.

Hoće li taj novi vojni balans počivati na novim tehnologijama?

Karaganov: Da, na novim tenologijama, na nuklearnom i postnuklearnom oružju. Još ne znamo kako će to tačno izgledati. Rusija je izbila tlo ispod nogu dosadašnjem sistemu međunarodnih odnosa koji je bio zapadni. To je jedan od dubinskih razloga što Rusiju ovako besno napadaju. Mi smo Zapad lišili dominacije.

Kako izaći iz postojeće krize strateške stabilnosti?

Karaganov: Mi predlažemo da se sada ne ide na eliminaciju nuklearnog naoružanja, već na – multipolarno nukloearno obuzdavanje. To jest: smatramo da Rusija treba da bude zainteresovana da SAD  nju obuzdavaju, a Sjedinjene države da budu zainteresovane da mi njih obuzdavamo i da ih se ne bojimo. Isto bi vaćilo i za Kinu.

Kod nas neki zaziru od Kine – velika, sused a – teško shvatljiva...

Karaganov: Mi ne želimo da sa Kinom budemo saveznici. Zato što je i za nas i za Kinu suverenitet – sve. Mi naprosto ne možemo biti saveznici.. I mi i Kinezi možemo biti samo lideri. Drugo, Rusija i Kina su potrebne jedna drugoj. Kina nas jača svojim ekonomskim jastukom, a Rusija svojom vojnom moći učvršćuje pozicije Kine.

Treće, mi se ne bojimo Kine. I zato što na planu nuklearnog oružja imamo ogromnu nadmoć. kina treba da bude zainteresovana da mizadržimo to naoružanje i da se nje nikada ne bojimo...

A kako sa SAD, sa kojima imamo najgore odnose nakon 1950-te?      

Karaganov: Nadam se da će se američki sistem konsolidovati ako Tramp ponovo pobedi na izborima. To bi otvorilo više mogućnosti nego što ima sada.

Znači li to da Tamp odgovara Rusiji?

Karaganov: Ne. Nama bi više odgovarala Hilari Klinton koja bi sahranila Ameriku, a Tramp je jača. Amerika je naš strateški suparnik.

Ako Erdogan sprovede plan, svet će se ponovo naći pred velikom pretnjom. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA