Najnovije

"GORBAČOV JE KOLU PRODAO ISTOČNU NEMAČKU!": Bivši sovjetski diplomata Fjodorovski progovorio...

Potvrdile su se sumnje da je Mihail Gorbačov i izdao i banalno prodao bivšu Istočnu Nemačku.

MIhail Gorbačov (Foto: Jutjub)

Bivši sovjetski diplomata Vladimir Fjodorovski, koji je u međuvremenu postao „francuski pisac“, izjavio je da je Gorbačov u junu 1989-te u Bonu nemačkom kancelaru Helmutu Kolu „prosto-naprosto prodao DDR“.

Fjodorovski je posvedočio da se to dogodilo za vreme zvaničnog ručka na kojem je posluživano mnogo alkoholnih pića, pa dodatno otkrio:

„Gorbačov, kao i Sarkozi, ne podnosi alkohol, a Kol je pre ključnog momenta već bio popio dve flaše vina. Kol, koji je bio sa Gorbačovom na `ti`, u jednom momentu ustaje i govori: `Mihail, valjda ti je jasno da je ujedinjenje Nemačke kao Rajna – da se ne može zaustaviti`. Napravio je kratku pauzu, oa izgovorio sudbonosne reči: `Uostalom, spremni smo da platimo`. Usledio je minut ćutanja, a Gorbačov je sve postavio na svoje mesto pitanjem: `Koliko?`“.

Bivši sovjetski diplomata je dodatno objasnio da se po hodnicima Kremlja o padu Berlinskog zida razgovaralo od proleća 1989-te i da je i DDR istovremeno na to bila upozoravana.

Prema njegovim rečima, u SSSR su tada postojala dva tabora od kojih je jedan, u kojem su bili ključni ljudi iz vojnog vrha i KGB, bio za vojnu intervenciju u DDR, a drugi – u kojem su glavni bili Gorbačovljev ključni savetnik Aleksandar Jakovljev i ministar spoljnih poslova SSSR Eduard Ševarnadze – odlučno protiv.

Fjodorovski je radio-stanici Europe 1 tu sliku dodatno izoštrio:

„Jakovljev je odlučio da svoje viđenje izloži Gorbačovljevoj ženi Raisi. On joj je predočio: ako pošaljemo vojsku u DDR – postaćemo taoci KGB i to će biti kraj perestrojke. Ona je to isto potom iznosila u više privatnih razgovora. Kada se Gorbačov vratio u Moskvu – pala je odluka da se vojska ne šalje u DDR“.

Fjodorovski je ukazao i da se sve to tako izdogađalo u momentima kada je Zapad povodom ujedinjenjnja Nemačke bio „veoma neodlučan“ jer Fransoa Miteran nije insistirao na ujeddinjenju, a Margaret Tačer je slala telegrame Gorbačovu da se na to ne ide…

Pročitajte OVDE  zašto se Merkelova ogradila od Makronove izjave.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA