Najnovije

"Srbija će od Makrona dobiti tri vrste podrške!"

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević smatra da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobiti tri vrste podrške od francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić (Foto: mod.gov.rs)

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije će dobiti podršku za evropski put Srbije, za mini Šengen" sa Severnom Makedonijom i Albanijom i za dijalog Beograda sa Prištinom "na osnovama pronalaženja kompromisnog rešenja."

Milivojević u izjavi za Tanjug ocenjuje da je predstojeći razgovor predsednika Vučića i Makrona u Parizu veoma važan jer je, kako kaže, evidentno da opstanka EU bez Francuske nema, ali i zbog Makronovih stavova koji se ne menjaju.

"Sastanak dvojice predsednika će biti značajan po više pitanja, prvo i najvažnije jeste - da ako je moguće da nam Makron bliže precizira svoje viđenje EU u budućnosti, platformu sa koje će EU nastupati u nekom budućem periodu i šta će biti sa politikom proširenja", naveo je Milivojević.

Kako kaže, Makron ostaje dosledan svojoj politici koju je promovisao još prosle godine na Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji kada je rekao da će se zalagati za reformu unutar EU, odnosno za saniranje svih teškoća sa kojima je EU sada okupirana.

Dodaje da je poslednjim izjavama u britanskom "Ekonomistu", gde je bio čak, kako navodi, i grublji nego ranije, Makron ostao dosledan svojoj viziji i politici koja daje prednost reformama u samoj EU, a onda pitanjima koja se tiču i nas, odnosno pitanju proširenja.

"Dobićemo tri vrste podrške - prvo potvrdu da EU ne odustaje od Srbije, pitanje mehanizama ćemo čuti, ali dobićemo podršku za naš evropski put" ,kao i za inicijativu Srbije na regionalnom planu - "mini Šengen", koji Srbija gura kao mehanizam koji je komplementaran sa ciljevima EU, kaže Milivojević i dodaje da ćemo podršku dobiti i za dijalog sa Prištinom na bazi pronalaženja kompromisnog rešenja, .

Milivojević smatra da je neophodno da EU nađe mehanizam da i prostor Zapadnog Balkana nekako apsorbuje i ističe da bez toga ne može uspešno da se govori o konceptu EU, pogotovu kada se EU suočava sa Bregzitom.

Tema o kojoj će dva predsednika razgovarati, a koja je za nas posebno važna - je pitanje Kosova i Metohije, odnosno da li će uslov za pristupanje Srbije ukoliko politika za proširenje i dalje bude aktuelna biti priznavanje nezavisnosti Kosova, smatra Milivojević i dodaje da je to za nas veoma bitno imajući u vidu stav Srbije da neće priznati kosovsku nezavisnost, da je to pitanje od prvorazrednog državnog i nacionalnog interesa i da tu nisu mogući ustupci.

Razgovaraće se i o "mini Šengena", inicijativi za koju je, smatra Milivojević podrška Francuske u toj inicijativi veoma važna jer preko tog mehanizma te tri zemlje na neki način kompenzuju neizvesnost proširenja EU.

"Taj proces je zaustavljen, to je jasno i mi ne treba da sedimo i čekamo i gubimo vreme, treba da nađemo način da svoj razvoj, regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose podignemo na viši nivo, pri čemu se oslanjamo na suštinu strategije EU, a to su četiri slobode - sloboda kretanja ljudi, kapitala, ideja i roba", kaže Miletić.

U isto vreme rešavamo neka otvorena pitanja i nalazimo mehanizme da obezbedimo naš razvoj, stabilnost i budućnost regiona, kaže nekadašnji diplomata i dodaje da sve to činimo kompatibilni sa filozofijom EU.

"Na ovaj način se te zemlje i pripremaju za ulazak u EU u budućnosti tako da se ovo ne može tretirati kao zamena za pristupanje, ali može kao neka vrsta kompenzacije i kao nekakav mehanizam koji će nas bolje kvalifikovati kao kandidate. Zato nam je važno da dobijemo podršku", navodi Milivojević i podseća da je Vašington već dao podršku.

Kako kaže, s obzirom da se od EU sada ne može ni očekivati da se o nečemu izjašnjava zato što je u fazi početka rada svih struktura, a još nisu ni svi komesari izabrani, važno je da dobijemo podršku od članica pojedinačno.

"Makron je prava adresa za to i to zato što je i lider budućnosti i lider bez kojeg se ne može zamisliti budućnost reformisane Evrope i njene spoljnopolitičke platforme u budućem periodu", navodi Miletić.

Važno je da EU razume da se Severna Makedonija, Srbija i Albanija na ovaj način ne odriču pristupanja, već da očekuju da se to nastavi, kaže Miletić ističući da je za Severnu Makedoniju i Albaniju, koje su doživele neuspeh na zadnjem Evropskom savetu i nisu dobile datum za otpočinjanje pregovora, to čak politički i važnije nego za Srbiju.

Ipak, naglašava, za sve je značajno, kao i za EU i to iz prostog razloga što jačanje ekonomskih odnosa i ugradnja standarda i normi EU relaksira i političke odnose i stvara bolji politički ambijent u našem regionu, pa bi na taj način Balkan, dodaje, mogao da prestane da bude "bure baruta" i da se stabilizuje.

Diklić: Datum nećemo dobiti, ali neka objašnjenja o EU hoćemo

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Radomir Diklić smatra da na predstojećem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Francuske,Emanuela Makrona Srbija neće moći da dobije individualnu podršku kada je reč o evrointegracijama, već neku vrstu ohrabrenja koje se odnosi na ceo region.

Prema njegovim rečima, Makron će verovatno na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem podrobnije objasniti ideju unutrašnje reforme EU i politike proširenja u budućnosti.

"Mi datum ne možemo da dobijemo u ovom periodu. To bi bilo smesno i nerelano očekivati, ali će sigurno predsednik Makron dati neka razjašnjenja", zaključio je Diklić.

On, međutim smatra da je i sama činjenica da se predsednik Vučić u utorak sastaje sa francuskim predsednkom pozitivna, jer je reč o "održavanju kontunuiteta međusobnog dijaloga", ali dodaje da ne veruje da Srbija može da dobije podršku individualno.

"Možemo da dobijemo ohrabrenja koja i do sada postoje za ceo zapadni Balkan. Makron je čvrst pristalica reformisanja prvo Evropske unije, pa onda prijema drugih članova. Naravno, on ne odlučuje sam, ali svakako se stav Francuske sluša u okviru EU", rekao je Diklić za Tanjug.

Ocenio je da poslednja događanja, kada Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za otpočinjanje pregovora na Evropskom savetu, ukazuju na krizu odlučivanja u EU i da je zastoj u proširenju na neki način prekretnica u kreiranju novog profla EU.

Merkelova se ogradila od Makronove izjave da je "NATO moždano mrtav"! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA