Najnovije

DRAMA MEĐU ŠIPTARIMA! ALBANSKI AMBASADORI: Mali Šengen šteti Kosovu!

Savet albanskih ambasadora je ocenio da treba biti oprezan prema dva sastanka predsednika Srbije i premijera Albanije i Severne Makedonije, bez predstavnika Kosova koji se odnose na "Mini-Šengen".

Šiptari (Foto: en.ata.gov.al)

Savet albanskih ambasadora (SAA) saopštio je da je pažljivo pratio dešavanja na dva samita, u Novom Sadu 10. oktobra i u Ohridu 10. novembra i da podržavaju bilo koju regionalnu inicijativu u filozofiji preduslova evropske integracije u regionu i dobru nameru poboljšanja života, bezbednosti i ekonomije Albanaca i celog regiona.

„S druge strane, smatramo da bi takve inicijative od posebnog značaja, koje imaju značajne posledice za politička i ekonomska dešavanja u regionu, posebno u albanskom svetu, trebalo da uživaju široki politički i društveni konsenzus, kroz transparentnost i analize prednosti i nedostataka za Albaniju, Albance i region. Analiza bi trebala biti još opreznija kada takvi predlozi dolaze od država koje se protive članstvu u NATO, ne primjenjuju u potpunosti politiku EU i deo su evro-azijske unije“, navodi se u saopštenju SAA.

Savet smatra da političko odlučivanje o tim inicijativama i njihovo sprovođenje nisu i ne mogu biti isključiva odgovornost određene vlade.

„Strateški projekat Albanaca za integraciju u evroatlantsku porodicu, kao i stavovi naših partnera iz EU i SAD, treba shvatiti samo u skladu sa sveobuhvatnim pristupom i uz puno uvažavanje integriteta i suvereniteta svih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo”, poručuje u saopštenju SAA.

Savet ističe da svaki sporazum koji ne uključuje Kosovo kao nezavisnu državu, nespojiv je sa nacionalnim interesima i spoljnom politikom. Prema Savetu, praktično sprovođenje tog sporazuma ne bi bilo moguće u vreme kada Srbija i dalje ustavom smatra Kosovo kao deo te države.

"Pod tim uslovima, ovaj sporazum ne služi procesu pomirenja i regionalne saradnje. To bi moglo potkopati interese Kosova u dijalogu između Kosova i Srbije i postizanju bezviznog kretanja građana na prostoru EU", navodi se u reagovanju SAA.

Savet naglašava da su regionalne integracije veoma važne, ali ne mogu zameniti evroatlantske integracije.

„Albanija, Albanci i zapadni Balkan nemaju alternativu osim članstva u NATO i integraciji u EU“, navodi se na kraju saopštenja SAA.

Korak smo bliži demokratiji na zapadnoj hemisferi! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA