Najnovije

PAKAO PRETI BLISKOM ISTOKU! ISLAMIK DŽIHAD I HAMAS OBJAVILI RAT IZRAELU: Odgovorićemo silovito! Cionistički neprijatelj će biti uništen

Palestinska grupa Islamik džihad (PIJ) saopštila je da se priprema za rat s Izraelom, nakon što su izraelske snage izvele atentat u zoru na jednog od visokih vođa te terorističke grupe u severnom delu pojasa Gaze.

Zgrada u kojoj je likvidiran vođa Islamik džihada (Foto: Jutjub)

"Ovi teroristički zločini su agresija i objava rata palestinskom narodu, a neprijatelj snosi odgovornost za njih", navodi PIJ u saopštenju posle ubistva Baha Abu al-Ata, preneo je "Tajms of Izrael".

"Brigade Al-Kudsa (PIJ-ovo vojno krilo) i hrabar otpor, koji je najavio mobilizaciju (svojih boraca) i počeo da uzvraća protiv ove agresije i terorizma, nastaviće silovito i hrabro da brani dostojanstvo palestinskog naroda", navedeno je u saopštenju.

Prema navodima Al-Kuds brigada, Abu al-Ata (42) je bio jedan od najistaknutijih članova vojnog saveta i komandant severnog dela Pojasa Gaze.

"Mi idemo u rat. (Premijer Izraela Benjamin) Netanijahu je prešao sve crvene linije ubistvom komandira Brigada al-Kuds Bahe Abu al-Ate. Odgovorićemo silovito", izjavio je generalni sekretar PIJ Zijad al-Nakhala za sajt Dar al-Hajat na arapskom jeziku.

I Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, saopštio da ubistvo Abu al-Ate neće proći bez kazne.

"Naš palestinski narod oprostio se danas od komandanta i borca koji je sledio put mučeničkih vođa. Mi u Hamasu potvrđujemo da će cionisticki neprijatelj snositi odgovornost za sve posledice i posledice ove eskalacije i opasnog napada", naveo je Hamas u saopštenju.

Govoreći na sahrani Abu al-Ate, zvaničnik Hamasa Ismail Radvan rekao je u Omari džamiji da će Hamasovo krilo Kasam brigada stajati rame uz rame sa Islamskim džihadom.

On je dodao: “Tvoja krv je naša krv. Tvoja krv je naša krv. O komandante, tvoja krv je naša krv".

Na Zapadnoj obali, zvaničnik Palestinske uprave (PA) Saeb Erekat rekao je da izraelska vlada snosi punu odgovornost za posledice tog zločina, navedeno je u saopštenju koje je preneo sajt PA Vafa.

Na stotine Palestinca u Pojasu Gaze došlo je jutros na sahranu Abu al-Ate.

NJegovo telo je doneto iz bolnice Šifa u Gazi u porodičnu kuću u Šeđaiji i posle u džamiju Omari, izvestio je "Palestajn tudej".

PIJ je, takođe, saopštio da je u Damasku izraelska vojska gađala dom člana politbiroa organizacije Akrama al-Adžurija i da je ubijen jedan od njegovih sinova.

Izraelske odbrambene snage naredile su zatvaranje škola na jugu i u centralnom Izraelu, uključujući i centralno područje Tel Aviva, jer su terorističke grupe u pojasu Gaze lansirale desetine raketa po gradovima u znak odmazde za atentat.

Više od 50 raketa i minobacačkih granata ispaljeno je iz pojasa Gaze u centralni i južni deo Izraela od 9:10 časova ujutro, saopštile su izraelske odbrambene snage.

Vojnici koji upravljaju sistemom protivraketne odbrane "Ajron Dom" srušili su 20 projektila, saopštila je izraelska vojska.

Pročitajte OVDE šta je poručio otac ubijenog komandanta Islamik džihada.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA