Najnovije

GASOVOD "MOĆ SIBIRA": Sledeći mesec Putin i Si Điping puštaju u rad čudo inženjerstva! (VIDEO)

Iako se 2020. očekuje puštanje u rad gasovoda Severni tok 2, koji zbog sukoba oko projekta u Evropi ima veliku važnost, zaboravlja se da politika Moskve okretanja Istoku takođe daje rezultate, jednako važne, ako ne i više, ali bez svakodnevnih medijskih napisa.

"Moć Sibira" (Foto: Jutjub)

Naime, džinovska gasovodna mreža od 4000 kilometara, sposobna za transport do 61 milijardu kubnih metara prirodnog gasa godišnje, od čega je 38 milijardi namenjeno izvozu u Kinu, reklamirana je kao važna komponenta u rastućem strateškom partnerstvu između Rusije i Kine.

Službena ceremonija puštanja u rad gasovoda „Moć Sibira“ biće održana u januaru, potvrdio je PR kineskog ministarstva spoljnjih poslova Geng Šuang.

“Ovo je strateški rusko-kineski projekt saradnje u energetskom sektoru. Izuzetno je važan za produbljivanje globalne saradnje. Zahvaljujući naporima obe zemlje, očekuje se puštanje u rad gasovoda, a isporuka prvog gasa započeće u januaru rekao je kineski PR ministarstva spoljnjih poslova.

Geng je obećao da će dalje pojedinosti biti dostupne kasnije.

Dan ranije, Jurij Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika, rekao je novinarima da će predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping učestvovati u zajedničkom konferencijskom pozivu sledećeg meseca za puštanje u rad gasovoda „Moć Sibira“.

Pet godina, 18 milijardi dolara i projekat je gotov

U maju 2014. su ruski gasni div Gasprom i China National Petroleum Corporation potpisali sporazum o izgradnji velikog novog sastava za snabdevanje ruskim gasom severoistočne Kine. Tridesetogodišnji sporazum predviđa godišnje snabdevanje azijskog industrijskog diva s oko 38 milijardi kubnih metara ruskog gasa. Kao dodatnu prednost, gasovod će takođe moći da transportuje desetine milijardi kubnih metara više na domaće tržište Rusije, na ruskom Dalekom istoku.

Naftovod će dovoditi gas iz dva gasna polja u istočnom Sibiru: Čajandinski u Jakutiji i Koviaktinski u regiji Irkutsk, a trebao bi biti operativan 2021.

U dalekoistočnom ruskom gradu Habarovsku gasovod će se povezati s gasovodom Sahalin-Habarovsk-Vladivostok, a deo gasa iz mreže se planira pretvoriti u LNG za izvoz u Japan. Trošak projekta uključuje ulaganja u protivvrednosti od oko 12 milijardi dolara za izgradnju samog cevovoda i još 6,7 milijardi dolara za ulaganja u proizvodnju gasa.

Početkom ove godine Gasprom je najavio ambiciozne planove pokrivanja više od četvrtine kineskog uvoza gasa do 2035. godine, što se događa usled sve veće potražnje za čistom energijom azijske privrede.

Gas se počeo upumpavati u mrežu „Moć Sibira“ krajem loktobra. Kompanija očekuje da će naftovod do 2025. dostići izvozni kapacitet od 38 milijardi kubnih metara.

„Moć Sibira“ je jedan od nekoliko glavnih projekata koji pokazuju rastuće političko i privredno strateško partnerstvo Rusije i Kine.

“Moć Sibira” je najveći gasovodni projekt gasovoda u istoriji koji spajati Rusiju, najvećeg svetskog izvoznika gasa, s  Kinom, najvećeg svetskog potrošača gasa. Po ceni od 20 milijardi dolara u Rusiji, očekuje se da će Kina u 30 godina kupiti gasa u protivvrednosti od 400 milijardi dolara.

„Projekt je dokaz da su obostrano korisna suradnja i miroljubiva koegzistencija dve sile čvrst temelj za čuda od inženjerstva“, piše bloger Šuja Ali Kan.

Pročitajte OVDE   ko je bio DŽejms Le Mezurije, britanski vojnik dubokog džepa.

Izvor: logicno. com/Nermin N.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA