Najnovije

RUSKA PROFESORKA UPOZORAVA: Moguće stvaranje kalifata u BiH! Psi rata dolaze na Balkan! (VIDEO)

Elena Ponomarjeva, profesorka na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Rusije izjavila je za ruski tv Crvena zvezda da predviđa formiranje kalifata u BiH.

DŽihadisti (Foto: Jutjub)

- Geostratepki položaj Balkana je potencijal za borbu svetskih sila za prevlast u ovom regionu. Osmansko carstvo s 1389. do 1878. godine upravljalo je ovim prostorom, što je rezultiralo islamizacijom Srba i Albanaca, što je dovelo do i nekih novih problema, a koje su vezane za pojavu novih nacija u ovom regionu - kazala je Ponomarjeva.

Profesorku su pitali i ko su onda "jugoslovenski (bosanski) muslimani"?

- To su Srbi koji su prihvatili islam kao svoju religiju, koji su kasnije u socijalističkom periodu formirali i posebnu naciju - istakla je Ponomarjeva.

Ona je rekal da su se u 90-ih godina "narodne elite" posvađale i razrušile Jugoslaviju, nakon čega su određene republike bivše Jugoslavije krenule putem pirključenja NATO savezu.

- Mislim da NATO ne postavlja visoke ciljeva. Alijansa rešava isključivo vojne zadatke. Balkan je za njih bitan geostrateški položaj, to je most prema Maloj Aziji i onda prema Bliskom Istoku. Formiranje vojnih baza na ovom području omogućuje NATO savezu geopolitičku prednost - smatra Ponomarjeva.

Upitana kako vidi budućnost Balkana, profesorka Ponomarjev kaže:

- Imam prilično pesimistične scenarije budućnosti regije. Na Balkanu je moguć pokušaj stvaranja još jednog takozvanog kalifata. Ovo nikako nije utopija, s obzirom na snažan migracijski tok sa Bliskog Istoka i Severne Afrike. Strukture kalifata mogu se oblikovati za 10-15 godina - kazala je Ponamarjeva.

Međutim, dodala je da je većina muslimana na Balkanu do sada odbacila ideje radikala.

- Ekstremistički centri ne prestaju sa radom i vrbovanjem, što je olakšano u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji, nezaposlenosti i gubitku vere mladih u budućnost. To se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu -zaključila je Ponomarjeva.

Šta povezuje DŽibuti, Šri Lanku i Crnu Goru osim izlaza na more?! Više o tome OVDE.

Izvor: radiosarajevo.ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA