Najnovije

AMERIKANCI PERU RUKE! Grobnica nuklearnog otpada preti meštanima! Lokalno stanovništvo u panici!

Grobnica" nuklearnog otpada na Maršalovim ostrvima ugrožena je stalnim podizanjem nivoa mora, pa lokalno stanovništvo strahuje za svoje zdravlje i budućnost, navode američki mediji.

Nuklearna bomba preti Maršalovim ostrvima (Foto: Jutjub)

Nivo mora oko Maršalovih ostrva do 2030. godine mogao bi narasti za tri do 16 centimetara. To će dovesti do plavljenja obale, a do 2100. godine kupola "nuklearne grobnice" mogla bi u potpunosti da potone.

"LA tajms" prenosi da je politički vrh Maršalovih ostrva tražio pomoć SAD, ali su odbijeni uz objašnjenje "da je to na njihovoj zemlji i njihov problem".

- Kako to može biti naše? Nismo mi to izgradili. Smeće unutra nije naše već američko - ističe predsednik Republike Maršalova Ostrva Hilda Heini.

Zapečaćena "grobnica" sadrži više od 73.000 metara kubnih nuklearnog otpada, koji je nastao nakon što je američka vojska testirala nuklearne bombe.

Od 1977. do 1980. godine, oko 4.000 američkih vojnika bilo je na zadatku čišćenja radioaktivnog otpada koji je ostao nakon eksplozija i testiranja bombi.

Prikupljali su kontaminirano tlo te ostali radioaktivni otpad koji je uključivao vojnu opremu, metal i beton. Sve je pohranjeno u "grobnicu", koja je zatim prekrivena betonom.

"Biznis insajder" piše da krater sadrži količinu nuklearnog otpada kojim bi se moglo napuniti trideset i pet olimpijskih bazena. Veći deo otpada je plutonijum, izotop koji prilikom udisanja izaziva rak pluća.

Svojevremeno su SAD na ostrvu Kasl Bravo testirale eksploziju nove hidrogenske bombe, ali su potcenile njenu štetnost i razmjere opasnog materijala nakon detonacije.

Eksplozija je imala ekvivalent od 15 megatona što je dvostruko više od onoga što su naučnici predvideli.

Oblak radioaktivne prašine prošao je više od stotinu i pedeset kilometara. Ubrzo su sa ostrva evakuisani domoroci, a kod njih osamdeset i troje zabeležene su opekotine. Jedan japanski brod kasnije je ulovio radioaktivnu ribu.

Sada je voda počela da ulazi u tlo ispod "nuklearne grobnice" na Maršalovim ostrvima. Za razliku od zapečaćenog krova kupole, dno jame nikada nije prekriveno betonom. Sada plime stvaraju opasnost od potapanja kupole ili njenog otvaranja.

Američko Ministarstvo energetike 2013. godine objavilo je da postoji mogućnost curenja radioaktivnog materijala, ali tvrdi da to "ne bi nužno dovelo do značajnih promena u količini radijacije za lokalno stanovništvo".

Američka vlada "zaboravila" je da spomene informacije o sadržaju kupole u vreme potpisivanja međudržavnog ugovora, tvrde eksperti.

SAD, naime, nisu priznale da su 1958. godine dostavile 130 tona tla sa lokacije za atomsko testiranje u Nevadi na Maršalova ostrva.

Pročitajte OVDE kako Izrael preti novim napadima na Gazu.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA