Najnovije

RUSI UŽIVAJU U AMERIČKOM HAOSU: "Zar stvarno želite da sklonite našeg Donalda Ivanoviča?"

Na ruskoj državnoj televiziji podrška američkom predsedniku Donaldu Trampu u njegovoj trenutnoj borbi sa impičmentom je apsolutna. Na kraju krajeva, kako se nekad šale, oni su i doveli do izbora Trampa za predsednika, prenose američki mediji.

Putin i Tramp (Foto: Jutjub)

Navode o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016. Rusi zvanično poriču, ali se često pominju na njihovoj televiziji u sarkastičnom maniru.

“Zar ste poremetili pameću kad želite da sklonite našeg Donalda Ivanoviča?”, kaže u jednom trenutku Vladimir Solovijev, domaćin emisije “Uveče”, provladinog programa fokusiranog na američki proces impičmenta.

Rusifikacija Trampovog imena podseća gledaoce da se američki predsednik smatra pozitivnijim za Rusiju od bilo kog drugog zapadnog lidera, čak i kad je to o trošku sopstvenih državnih interesa.

“Haos koji je Tramp uneo u američki sistem vladavine slabi SAD”, kaže Karen Šahnazarov, izvršni direktor “Mosfilm studija” i redovni gost ruske državne televizije.

“Amerika je sve slabija i sada Rusija preuzima njeno mesto na Bliskom istoku. Iznenada, Rusija počinje ozbiljno da ulazi u Afriku. Stoga kad kažu da Tramp slabi SAD - da, tako je, i zato ga volimo. Što više problema imaju, to bolje za nas”, navodi Šahnazarov.

Već neko vreme ruski zvaničnici izvlače svetle primere iz haotične politike u Vašingtonu. Dnevna drama bavi se navodima da su SAD - i Zapad generalno - suočeni sa padom. Kako bivši rivali iz Hladnog rata navodno ulaze u anarhiju, Rusija pod vođstvom Vladimira Putina zadobija snagu i stabilnost.

“Impičment je ono što Vladimir Putin želi”, stoji u otvorenom pismu republikanskih članova američkog Kongresa “Volstrit žurnalu”.

“NJegov cilj, sada i pre izbora 2016, bio je da okrenu Amerikance jednog protiv drugog i unište poverenje u naš demokratski proces”.

Ali, postoje naznake da je brzi proces impičmenta previše haotičan čak i za Putina, ukazuje Si-En-En. Ruski predsednik želi ukidanje sankcija, sporazum o kontroli naoružanja i radni odnos sa Belom kućom, što je kako kaže teško u tako toksičnoj političkoj okolini.

“Kako možemo sarađivati sa njima kad su toliko zapleteni u sopstvene političke probleme?”, pitao je on u oktobru.

“Naravno, to je uvek slučaj sa izbornim kampanjama, ali je ova domaća politička trka otišla malo dalje. Mislim da nikad nije bilo ovako u istoriji SAD”.

Ruski pogledi na Trampa i mogući impičment su komplikovani i često kontradiktorni. Rusi uživaju u haosu u SAD, ali žude sa stabilnošću snažnog američkog predsednika sa kojim bi bili u interakciji. A istina je, kako zaključuje Si-En-EN, da mnogi Rusi vide Trampa kao retkog prijatelja u Beloj kući, kojeg će izgubiti ako ga sklone iz kancelarije.

Pročitajte OVDE kako je sovjetska podmornica probila liniju odbrane SAD!

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA