Najnovije

ČAK NI TRAMP TO NE RADI: Vučić konstantno maltretira novinare koji postavljaju nenaručena pitanja!

Na moja leđa je, bizarnim tumačenjem dijaloga sa Vučićem, okačena meta, ali mnogo važnije – poslata je poruka celokupnoj novinarskoj profesiji da nije uputno postavljati nezgodna pitanja, kaže novinar N1 Miodrag Sovilj, koji je doživeo da ga orkestrirano napadnu režimski mediji i državni vrh.

Američki predsednik Donald Tramp od početka mandata novinare čije izveštavanje mu nije po volji naziva „neprijateljima naroda“, ali ni on niti njegovi saveznici nijednog od njih nikad nisu optužili da na bilo koji način želi da zdravstveno naudi predsedniku.

„Predsednikovi pripadnici jedinica za specijalne medijske operacije optužili su novinara N1 Miodraga Sovilja da su njegova pitanja razlog hospitalizacije predsednika. Ovo je sinhronizovan i opasan napad na jednog vrhunskog novinara Televizije N1“, napisao je sinoć na Tviteru direktor programa N1 Jugoslav Ćosić koji je i sam proteklih dana na meti kampanje provladinog tabloida Informer, a kuća koju vodi već je mesecima na meti nepoznatih bacača letaka uperenih protiv N1. 

Nakon što se njegovo ime ponavljalo tokom vikenda na TV Pink, a on predstavljan kao nevaspitana osoba koja u razgovoru s predsednikom koristi uličarski jezik, pa čak je i opasan jer je gurao telefon predsedniku u lice, „a u telefonu su mogla da postoje i druga stedstva koja su mogla da nanesu i drugu štetu predsedniku“, Sovilj kaže da na svojim leđima oseća metu, ali da ni on ni njegove kolege ne nameravaju da odustanu od postavljanja pitanja i insistiranja da na njih dobiju odgovore.

„To bi značilo napuštanje osnovnih novinarskih postulata“, izričit je u intervju koji je dao za Cenzolovku.

Kako ste doživeli medijsku hajku proteklog vikenda i optužbe da ste odgovorni za pogoršanje zdravstvenog stanja predsednika Vučića? Kao revanš za Vaše uporno insistiranje na odgovoru, kao zatrpavanje važne teme na kojoj ste insistirali, kao pokušaj ućutkivanja, ili sve to zajedno?

- Najverovatnije sve zajedno. Javnost je i dalje bez jasnog odgovora vlasti na pitanje vezano za sumnju u umešanost oca ministra policije u trgovinu oružjem. Na moja leđa je, bizarnim tumačenjem našeg dijaloga, okačena meta, ali mnogo važnije – poslata je poruka celokupnoj novinarskoj profesiji da nije uputno postavljati nezgodna pitanja.

Hoće li, posle svega ovoga, i nadalje retki novinari – Vi, Vaše kolege sa N1 i Insajdera – želeti da insistiraju na odgovorima na pitanja koja upućujete funkcionerima?

- Naravno da hoćemo, to je naš posao. Bez obzira na provlačenje kroz mašinu za mlevenje mesa na koju je, po svemu sudeći, osuđen svako ko želi da postavi neugodno pitanje, sve osim toga značilo bi napuštanje osnovnih novinarskih postulata. Problem je u tome što takvu medijsku torturu ne mogu svi da izdrže, i plašim se da će mnoge kolege izbegavati čak i najmanju mogućnost da se nađu u koži onih koji su prošli „toplog zeca“.

Zamišljate li sebe na sledećem događaju – kako će reagovati ostale kolege, šta će Vam reći Vučić ili neko drugi?

- Svaki odlazak na konferencije za medije predsednika Republike postao je vrlo mučan za sve kolege koje ne žele da budu držači mikrofona. Aleksandar Vučić je ustalio praksu konstantnog maltretiranja novinara koji dolaze kako bi postavili nenaručena pitanja, pa su neretko od početka do kraja izloženi vređanju, dobacivanju, nipodaštavajućim i snishodljivim komentarima.

Mene je, na primer, jednom optužio da se smejem na konferenciji na kojoj je govorio o natalitetu, ukorivši me kako je u pitanju veoma važna tema za opstanak nacije, iako sam u tom trenutku samo ćutke pisao beleške u prvom redu. Za razliku od gledalaca, mogao je jasno da me vidi, ali je svesno odlučio da izgovori neistinu. Bez obzira na sve to, mi težimo ka tome da svoj posao obavljamo profesionalno, tako da će mi svaki sledeći odlazak na Vučićevu konferenciju za medije biti kao i svaki drugi.

Da li očekujete da će Vas tabloidi, Pink, Studio B i drugi stalno pominjati i podsećati javnost na minuli vikend?

- Vrlo moguće, jer svi pomenuti mediji imaju jednog zajedničkog urednika. Ukoliko napad na novinare ponovo bude odluka kuhinje za spinovanje, njih „profesionalna etika“ sigurno neće zaustaviti. Međutim, mislim da se ova teza da je neki novinar pitanjima nekog oterao u bolnicu više neće ponavljati. Jednostavno, besmislena je.

Može li se, posle svega ovoga i konstantnog pritiska na N1, ostati fokusiran, smiren, objektivan, profesionalan? Mogu li Vaše kolege s N1?

- Pritisci ne podrazumevaju samo targetiranje, već i emotivno iznurivanje. Čovek koji je na meti tabloida najveći deo vremena troši na umirivanje zabrinutih prijatelja i članova porodice. Nije jednostavno, ali verujem u svoje kolege. Dosad smo pokazali da i pored konstantnih napada na redakciju možemo da nastavimo da se bavimo svojim poslom onako kako to profesionalna pravila nalažu.

Jeste li zabrinuti za svoju bezbednost zbog kampanje koja se vodi protiv Vas, ali i već duže vreme protiv N1 i Vaših kolega? Plašite li se da letke mogu da zamene letve?

- Ne plašim se. Voleo bih da se ispostavi da danas nisam bio naivan.

Pročitajte OVDE  zašto je Srbija u problemu.

Izvor: cenzolovka. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA