Najnovije

TRAJKOVIĆ: Očekujem da Kurti postane ono što je Vučić u Srbiji

Član predsedništva Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković izjavio je u emisiji Slobodno srpski da lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti može da upropasti pobedu na proteklim parlamentarnim izborima, ako ostane pri svojoj, kako je kazao „velikoalbanskoj ideologiji”.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Trajković je rekao da očekuje da Kurti postane ono što je Vučić u Srbiji, jer oni imaju sličnosti.

„Očekujem da Kosovo dobije Vučića. Vučić je bio veliki protagosnista i zagovarao Veliku Srbiju, pa je od nosioca te velikosrpske politike danas došao dotle da hoće da pravi kompromise, odnosno da se razgraniči, odnosno da postane najveći evropejac“, istakao je Trajković.

Smatra da bi i Beograd trebalo da pomogne Kurtiju da odustane od svoje ideologije.

„Ne razumem zašto Vučić malo ne razmisli, stavi prst na čelo i kaže – ajmo da pomognemo Kurtiju da postane i on kosovski Vučić, da odustane polako kroz proces, od tog koncepta Velike Albanije. Ja sam siguran da uz pritisak međunarodne zajednice, da se to i može desiti i da srpska strana za partnera ima jednog novog Kurtija. Ukoliko Kurti taj proces ne prihvati, on će nestati sa političke scene“, poručio je član predsedništva Srpskog nacionalnog foruma.

Prema njegovim rečima, Aljbin Kurti ne razume srpsko pitanje, ili ne želi da ga razume.

„NJegov odnos prema Srbima i srpskom pitanju na način na koji ga je predstavio u nekoliko izjava i intervjua koliko sam video govori da on taj problem dovoljno ne poznaje ili želi da ga ignoriše. I jedno i drugo je opasno, jer jeste da je taj srpski element ovde mali, ali je veliki problem...“, istakao je Trajković.

Takođe, smatra da bi Srpska lista trebalo da bude deo Vlade Kosova i da to Kurti i svako drugi mora da prihvati. Prema njegovom mišljenju, Srpska lista je tvorevina i Beograda i Prištine.

„To Beograd ne krije, ali Priština krije. Dakle, nikada ta lista ne bi bila takva i ne bi bila jača i ne bi mogla da zauzme pozicije da nisu bili raniji izbori, da oni nisu bili potrebni zbog Briselskog sporazuma i zbog sprovođenja Briselskog sporazuma. Dakle kada su Srbi trebali, oni su prihvatali Srpski listu i onda im nije smetalo to što je državni projekat, jer je tada u stvari bio, uslovno rečeno, državni projekat“, podvukao je Trajković.

Komentarišući inicijativu Vučića, Rame i Zaeva o stvaranju „mini-Šengena“, Trajković je kazao da je to rezultat  neplodotvornosti politike koja vodi Srbiju, Albaniju i Makedoniju ka Evropskoj uniji.

„Očigledno su tamo vrata zatvorena i mislim da je ta mala alternativa dobra. Ona ništa drugo ne znači nego uređivanje odnosa u ovom delu Balkana i vrlo interesantno da su te tri države prihvatile da budu temelji i nosioci jedne takve politike“, zaključio je Trajković u emisiji Slobodno srpski.

Haradinaj stao u odbranu krvnika! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA