Najnovije

INŽINJERIJSKA JEDINICA OPREMLJENA NOVIM SREDSTVIMA! Ulaganje u Vojsku je ulaganje u kvalitet života svakog od nas!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića, obišao je danas 210. inžinjerijski bataljon Druge brigade Kopnene vojske u kasarni "Ribnica“ u Kraljevu, gde je prisustvovao prikazu inžinjerijskih sredstava dobijenih iz donacije NR Kine Vojsci Srbije i delu obuke pripadnika te jedinice.

Vojska Srbije (Foto: vs. rs)

Ministar Vulin je, nakon obilaska tehničkog parka i prikaza obuke, istakao da se danas završava tehnički prijem sredstava dobijenih iz donacije Narodne Republike Kine.

- Sa velikim zadovoljstvom moram da kažem da smo prvi put od davnih pedesetih godina dobili inžinjerijsku jedinicu opremljenu potpuno novim sredstvima, koja odgovaraju najvišim svetskim standardima. Ulaganje u Vojsku je ulaganje u kvalitet života svakog od nas. Zahvaljujući ovoj donaciji, zahvaljujući ovim sredstvima koje imamo, moći ćemo više da pomažemo civilnom stanovništvu, moći ćemo da probijamo puteve, da postavljamo mostove, moći ćemo da rešavamo probleme koje imaju lokalne samouprave i koje imaju naši građani. Svako ulaganje u Vojsku Srbije se isplati i svako ulaganje u Vojsku Srbije poboljšava kvalitet života svakog od nas – istakao je ministar Vulin.

Prema rečima ministra odbrane, uspešna i razvijena Vojska Srbije jeste garant mira naše zemlje i garant mogućnosti razvoja naše zemlje.

- Vojsku čini tehnika, ali je čine i ljudi koji moraju da budu zadovoljni, koji moraju da budu sigurni. I zato svako povećavanje zarada i svako ulaganje u našu opremu, kao i svako ulaganje u standard pripadnika Vojske Srbije garantuje da ćemo imati snažniju i bolju Srbiju - poručio je ministar Vulin.

Vojsci Srbije Narodna Republika Kina donirala je 40 sredstava, u koja spadaju samohodne inžinjerijske mašine, motorna vozila, sredstva integralnog transporta i specijalna vozila.

Kako je istakao zamenik komandanta 210. inžinjerijskog bataljona potpukovnik Slavko Prodanović, donacija NR Kine u inžinjerijskim mašinama koje je taj bataljon dobio veoma je značajna.

- Mašine su izuzetnih performansi u odnosu na mašine koje smo imali, nove mašine su veoma dobrih karakteristika, koje će poboljšati operativne sposobnosti, olakšati rad svima, počevši od rukovalaca, vojnika, do kompletne jedinice koja će moći da izvršava mnogo teže i kompleksnije zadatke nego do sada – istakao je potpukovnik Prodanović, dodajući da je reč o mašinama za teške radove, među kojima su bageri, utovarivači, dozeri guseničari, dozeri točkaši, kao i mašine za fine i zaštitne radove kao što su grejderi i valjci, ali i specijalna vozila koja služe za prevoz tih mašina i prenos tereta.

Danas je u kasarni "Ribnica“ prikazan i deo obuke, a komandant 210. inžinjerijskog bataljona potpukovnik Damir Novoselac, istakao je da je na poligonu za obuku prikazan sadržaj inžinjerijske obuke pionirske specijalnosti u izradi i savlađivanju minskog polja, kao i rušenje elemenata i materijala.

- Osim toga, realizovan je i prikaz sadržaja obuke putno-mostne specijalnosti, u okviru koje je uz pomoć mostopolagača “KRAZ 255” izvršeno savlađivanje veštačke prepreke u dužini od 20 metara – istakao je potpukovnik Novoselac.

Jednom od mašina koje su danas prikazane u narednom periodu upravljaće desetar Vladimir Milovanović, rukovalac grejdera u 210. inžinjerijskom bataljonu Druge brigade.

- Na ovakvim mašinama radim već deset godina, od samog početka u ovoj jedinici. Donacijom NR Kine dobili smo nove mašine proizvođača "Liu Gong" koje su dosta boljih performansi od naših starih mašina i nude veoma dobre uslove za rad – klimatizovane kabine, bolje performanse za rad kada je reč o radnom položaju mašina u odnosu na starije mašine – naglasio je desetar Milovanović dodajući da će sve to olakšati rad jedinice u budućnosti.

Današnjem obilasku prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić i komandant Druge brigade brigadni general Željko Kuzmanović.

Kada je NATO prvi put upotrebio oružje u zvaničnoj misiji i kako su napali Jastrebove bez upozorenja, pročitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA