Najnovije

KOLIKO KOŠTA SLAVSKA TRPEZA: Praznovanje sveca veliki izdatak za kuću!

Ako ukućani krsnu slavu obeležavaju samo u krugu porodice, uz tradicionalnu svečanu trpezu, potrebno im je najmanje 100 evra, dok domaćin koji očekuje dvadesetak gostiju mora da izdvoji prosečnu srpsku platu.

Slava (Foto: Jutjub)

Na troškove organizacije slave, osim broja gostiju, najviše utiče jelovnik. Nije mala razlika ni između posne i mrsne slave. Budžet takođe zavisi i od vrste i kvaliteta pića, kao i raskoši hrane koja se služi. Klasično pripremljena trpeza, koja podrazumeva supu ili čorbu, sarmu, pečenje, nekoliko vrsta salata i poslastica, uz optimalan broj gostiju, košta do 500 evra. Ipak, crkva je odredila minimum za obeležavanje sveca: žito, kolač, sveća i vino za prelivanje kolača.

Najskuplja stavka na trpezi je pečenje, odnosno pečeno meso ili riba ako je posna slava. Većina domaćina poručuje pečenje (kilogram jagnjetine košta oko 1.600 dinara, prasetine 1.200 dinara, mnogi imaju dve vrste mesa. Tamo gde se očekuju veći broj dece, poručuju pečene piliće, a "po gostu" se u proseku kupuje oko 300 grama mesa. Za dvadesetak gostiju neophodno je kupiti najmanje sedam kilograma mesa.

Predjelo je nezaobilazan deo svečane trpeze, a mnogim gostima je ono omiljeno jer ne vole tešku i masnu hranu. Danas se uglavnom poslužuje ruska i druge obrok salate, slani rolati, razne pite i suvo meso, a ponegde i samo pihtije.

Mrsna sarma za desetak gostiju domaćicu košta oko 1.000 dinara. Glavica kiselog kupusa u supermarketima je 220 dinara, a kilogram mlevenog mesa oko 500 dinara, u zavisnosti od vrste mesa. Posna sarma se pravi sa pirinčem i povrćem, dimljenom ribom, orasima i drugim dodacima umesto mesa. Slavska supa sa mesom i povrćem košta oko 500 dinara, ali se sve ređe služi, jer mnogi gosti zbog obaveza dolaze tek predveče ili uveče.

Posle predjela, sarme i pečenja, domaćica poslužuje sitne kolače, posne ili mrsne u zavisnosti od toga kakva je slava. Iako su mali, sitni kolači oduzimaju najviše vremena domaćici jer pravi najmanje pet vrsta, a koštaju kao torta. Savremene domaćice ih danas uglavnom kupuju gotove u poslastičarnicama i marketima. U pakovanjima je obično osam vrsta kolačića (bajadera, rozen-tortice, voćne korpice, čoko-praline i slično), a kilogram kvalitetnih kolača u poslastičarnicama košta 1.500 dinara. U supermarketima mogu da se nađu za 1.000 dinara. U proseku se za slavu kupuje najmanje pet kilograma sitnih slatkiša, jer mogu da se jedu narednih dana.

Piće skupo kao pečenje

Veoma skupa stavka je piće, pogotovo što je danas izbor veliki i od domaćina se očekuje da ispuni svim gostima želje. Za dvadesetak ljudi je potrebno izdvojiti makar sto evra za pivo, sokove, vodu, vina i žestoka pića. Gazirani sokovi mogu da se nađu i na popustu, ali tetrapak voćnog soka ne može da se kupi za manje od 100 dinara.

Šta kupiti domaćinu?

Flaša vina, kafa i čokolada za decu su dovoljan znak pažnje koji treba odneti domaćinu. Bližim osobama se donosi i nešto slatko, poput bombonjere. Međutim, ukoliko domaćini ne piju tursku kafu, može im se odneti neka druga vrsta kafe, a za mališane i neka sitnica, posebno ako im je nedavno bio rođendan ili uskoro sledi.

Pročitajte OVDE  koja će to nova ovlašćenja dobiti komunalna policija.

Izvor: novosti. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA