Najnovije

KINEZI ŽESTOKO REAGOVALI NA TRAMPOVE PRETNJE: Odgovorićemo na ucene snažnim kontramerama!

Kineska vlada je danas osudila pretnje predsednika SAD Donalda Trampa s novim tarifama na kinesku robu u vrednosti 200 milijardi dolara nazvavši ih ucenom, i upozorila da će odgovoriti "snažnim kontramerama".

Tramp i Đinping (Foto: Sinhua/ Pravda)

Tramp je juče dao nalog američkom trgovinskom predstavniku da pripremi nove tarife na uvoz robe iz Kine, zaoštravajući spor vezan za politiku Pekinga prema tehnologiji.

Ovakav razvoj događaja brine kompanije i investitore zbog mogućeg kočenja globalne trgovine i ekonomskog rasta.

Kinesko Ministarstvo trgovine upozorilo je Vašington da je Peking spreman da "brani interese kineskog naroda i preduzeća", ne navodeći bilo kakve detalje.

"Ovakva praksa ekstremnog pritiska i ucene odstupa od konsenzusa koji su dve strane postigle u mnogim pregovorima, i takođe razočarava međunarodnu zajednicu", piše u oštro intoniranom saopštenju.

"Ako američka strana postane neracionalna i objavi listu (tarifa), Kina će morati da donese mere sveobuhvatne po obimu i kvalitetu kako bi uzvratila snažnim kontramerama".

Peking je u subotu objavio da uvodi 25-procentne tarife na uvoz iz SAD-a vredan 34 milijarde američkih dolara, između ostalog na soju i govedinu, a koje će stupiti na snagu 6. jula kao odgovor na Trampovo povećanje carina na sličnu količinu kineske robe.

Predsednik SAD ispunjava obećanje dato Kimu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Životni put predsednika Si Đinpinga

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA