Najnovije

ZATVORENICI U OVOM ZATVORU PROLAZE KROZ TEŠKU TORTURU: Procureli dokumenti! Evo kakva se disciplina traži!

Procureli su dokumenti koji govore o prvom sistematskom ispiranju mozga stotinama hiljada muslimana u mreži zatvorskih logora u Kini, prenosi "Bi-Bi-Si".

Kina (Foto: Jutjub)

Kako se navodi, kineska vlada je konstantno tvrdila da zatvorski kampovi u krajnjem zapadnom regionu Ksinđang nude dobrovoljno obrazovanje i obuku. Ipak, zvanični dokumenti, u koje je "Bi-Bi-Si Panorama" imala uvid, pokazuju kako su osuđenici zatvarani, indoktrinirani i kažnjavani.

Kineska ambasadorka u Velikoj Britaniji odbacila je te dokumente i rekla da su to lažne vesti.

Ovaj slučaj otkriven je na Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara, koji je sarađivao sa 17 medijskih partnera, uključujući "Bi-Bi-Si Panorama" i časopis "Gardijan" u Velikoj Britaniji, prenosi b92.net

Objavljeni su dokumenti koje je Zu Haliun, tadašnji zamenik sekretara Komunističke partije Ksinjianga i najviši bezbednosni zvaničnik regiona 2017. godine poslao onima koji upravljaju kampovima.

Kako prenosi britanski portal, u uputstvima je jasno objašnjeno da bi trebalo upravljati visoko obezbeđenim zatvorima, sa strogom disciplinom, kaznama i bez mogućnosti za beg.

Dokumenti sadrže sledeće naredbe:

"Nikad ne dozvoliti bekstva"

"Povećati disciplinu i kažnjavati prekršaje u ponašanju"

"Promovišite pokajanje i priznanje"

"Mandarinske studije su prioritet"

"Ohrabrite studente da se zaista transformišu"

"Osigurajte potpunu pokrivenost spavaonica i učionica video-nadzorom"

Dokumenti otkrivaju kako se prate i kontrolišu svi aspekti života zatvorenika: Učenici tokom rada treba da imaju stalni položaj kreveta, stalan redosled u vrsti, stalno sedište u učionici i strogo je zabranjeno da se to menja.

"Primenjujte norme ponašanja i zahteve za disciplinu što se tiće ustajanja, poziva, pranja, odlaska u toalet, organizacije i domaćinstva, tokom jela, učenja, spavanja, zatvaranja vrata..."

Jedan dokument otkriva da je 15.000 ljudi iz judnog Ksiđianga upućeno u kampove tokom samo jedne nedelje 2017. godine.

Sofi Ričardson, kineska direktorka organizacije "Hjuman rajts voč", rekla je da bi tužioci trebalo da iskoriste objavljeni memorandum, piše "Bi-Bi-Si".

- Ovo je delotvorni dokaz, koji dokumentuje grubo kršenje ljudskih prava - rekla je ona i dodala: "Mislim da je fer opisati da su svi pritvoreni podvrgnuti barem psihološkom mučenju, jer oni bukvalno ne znaju koliko dugo će biti tamo".

Dokumenti uključuju eksplicitne direktive o hapšenju pripadnika naroda Ujguri sa stranim državljanstvom i praćenju Ujgura koji žive u inostranstvu.

Kako se navodi, kineske ambasade i konzulati uključeni su u globalnu istragu.

Neću smanjivati vojne snage! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA