Najnovije

MAKRON NIKADA NIJE BIO OVAKO PONIŽEN! Merkelova poručila Francuzu: Smučio si mi se! Stalno moram da lepim šoljice koje si razbio!

Odnos između francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel otežavaju različiti politički pristupi dvoje šefova vlada. Na marginama proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida, nemačka kancelarka je u privatnom razgovoru oštro kritikovala kolegu.

Angela Merkel i Emanuel Makron (Foto: Jutjub)

“Shvatam vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se da skupljam krhotine. Stalno moram da lepim šoljice koje ste vi razbili, samo da bismo mogli da sednemo i popijemo šolju čaja”, rekla je navodno Makronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel.

Makron je ranije oštro kritikovao NATO i prouzrokovao gnevne reakcije u savezu. U intervjuu "Ekonomistu" francuski predsednik zaključio da je savez zbog nedostatka dogovora doživeo "moždanu smrt", da bi Merkel odmah nakon toga odbacila njegove tvrdnje kao preterane.

Kada je Evropska unija u pitanju, Makron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, iako su obe zemlje započele teške reforme kako bi ispunile kriterijume, a Severna Makedonija je na zahtev susedne Grčke čak promenila ime.

Razgovor dvoje lidera ističe u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Nemačke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten sa nivoa samita u rang skupa lidera radi proslave 70. godišnjice saveza.

“Odnosi između Francuske i Nemačke odavno nisu bili tako loši. Skoro nisam doživela takvu ogorčenost i nerazumevanje”, izjavila je Klaudia Major, analitičar bezbednosti pri Nemačkom institutu za međunarodnu politiku i bezbednost.

Kao ambiciozan francuski predsednik s gotovo kraljevskim ovlašćenjima, Makron sve više gubi strpljenje zbog usporenog pragmatičnog pristupa Angele Merkel, nemačkog federalizma i koalicione vlade, izjavila je Major.

NJegova želja, "na njegov nestrpljiv i gotovo nervozan način", da "predvodi i remeti" u sukobu je s nemačkim sistemom, koji je veoma usporen tokom poslednjeg mandata Angele Merkel i u trenutku kada koalicija nastoji da preživi, dodala je ona.

Nemačka će nakon Makronove kritike ipak staviti na probu politički dogovor u NATO. Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (SPD) u sredu je na sastanku NATO u Briselu predložio uvođenje komisije stručnjaka., koju bi vodio generalni sekretar Jens Stoltenberg, a koja bi imala zadatak da nadomesti "nedostatak političke diskusije u savezu".

Drugi uzrok inicijative su potezi SAD i Turske u Siriji, bez dogovora s NATO. Amerika je povukla snage sa severa Sirije, otvorivši put turskoj ofanzivi protiv kurdske milicije Narodne zaštitne jedinice (JPG), što je izazvalo kritike gotovo svih drugih partnera u savezu.

“Ne mogu samo da sedim i da se pretvaram da se ništa nije desilo”, odgovorio je Makron na sastanku sa Merkelovom, aludirajući na postupanje SAD i Turske.

“Posle Makronovog oglašavanja i samostalnog delovanja Amerike i Turske u Siriji, za ministra Masa je očigledno da postoji akutan nedostatak takve rasprave o velikim strateškim temama i da je ona neophodna”, navodi se u saopštenju nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Pročitajte OVDE kakav je haos izbio u američkoj vojsci.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA