Najnovije

USKORO SE SVE REŠAVA: Počinju dijalozi o zapadnom Balkanu!

Početkom decembra, 5. i 6., u Berlinu bi trebalo da bude održana konferencija "Balkanski dijalozi".

Sammit evropskih lidera (Foto: Jutjub)

Ona je posvećena čitavom nizu pitanja vezanih za Zapadni Balkan - od perspektive članstva u EU, do mogućnosti da se s mrtve tačke pokrene dijalog Beograda I Prištine, saznaje Tanjug.

Konferenciju organizuju Minhenska bezbednosna konferencija, Ist-vest institut Kamerona Mantera I Beogradski fond za političku izuzetnost, uz impozantnu listu učesnika, mada spisak govornika sa Zapadnog Balkana još nije zaključena.

Konferencija koja će inače biti održana u Fondaciji Robert Boš u nemačkoj prestonici, pada u trenutku kada region još "ne može da dođe k sebi" od odluke Brisela da ne otpočne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, uprkos krupnim koracima koje su obe zemlje morale da naprave, ali i kada nema nikakvog pomaka u razgovorima Beograda i Prištine ni nagoveštaja da bi taj problem mogao u skorije vreme da bude rešen, uprkos angažovanju dva američka izaslanika, a kako pišu mediji i najavi izaslanika EU.

Prema nacrtu programa konferencije , 5. decembra uveče trebalo bi da bude održan prijem dobrodošlice i radna večera na kojoj će domaćini biti Vilijam Parker III, predsednik i izvršni direktor Ist-vest instituta, i Ivan Krastev, saradnik Instituta humanitarnih nauka.

Drugog dana konferencije učesnicima će se na početku obratiti Kameron Manter, bivši američki ambasador u Srbiji a sada deo Ist-vest instituta.

Prva plenarna sesija biće posvećena proširenju EU i neodržanim obećanjima, odnosno šta sada preduzeti.

Među govornicima organizatori očekuju, između ostalih predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog i Vićenca Amendolu, ministar za evropska pitanja u Vladi Italije.

Nakon toga biće održan panel pod nazivom "Srbija I Kosovo -pogled unazad" a među najavljenim govornicima su dobri poznavaoci ovog pitanja I regiona uopšte, nekadašnji članovi Kontakt grupe -aktuelni ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, Volfgang Išinger, Frenk Vizner, ali i Ketrin Ešton koja je prva vodila dijalog Beograda I Prištine.

Na posebnoj sesiji trebalo bi da govori o tome kako sada stoje stvari u odnosima Beograda i Prištine, I to, prema najavama, iz ugla onih koji o tome treba direktno da se dogovore.

Koliko je dijalog Beograda i Prištine važno pitanje potvrđuje i činjenica da organizatori predviđaju još jedan panel posvećen ovoj temi pod nazivom "Vreme je za akciju".

Među učesnicima najavljeni su jedan od dvojice američkih izaslanika, zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer, premijerka Srbije Ana Brnabić, ali i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, u ovom trenutku potencijalni premijer nove prištinske vlade.

Jedan od panela biće posvećen i tome kako "vratiti u život" evropsku perspektivu za Zapadni Balkan.

Si Đinping, predvodnik multilateralizma u kontradiktornom svetu! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA