Najnovije

PUTIN: EU je centralizovanija od SSSR

Vladimir Putin, čak i tamo gde je omražen, privlači pažnju ne samo zato što je predsednik moćne države nego i zbog toga što ume da daje neočekivane višeznačne odgovore. Prošlonedeljni investicioni VTB forum „Rusija zove”, kao i još nekoliko velikih skupova godišnje na kojima je uvek prisutan – magnet su za investitore.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Prema oceni dopisnika „Forbsa”, na ovom forumu u Moskvi Putin je zabavljao goste odgovarajući na pitanja desetina visoko pozicioniranih izvršnih direktora iz kuća poput „Dupont kapital” iz Delavera, „Blek rok” iz NJujorka i različitih kompanija iz Kine, Italije i Francuske.

Na forumu je bilo prisutno oko 2.500 ljudi iz 60 država, što je već standard poslednjih godina. Informacije bi mogle da budu razmenjene i bez predsednika države, ali je Putin svestan da ono što daje čar ovim susretima jesu pitanja i njegovi odgovori. Pre dve godine je šturim rečima i govorom brojki izneo podatke o napretku u ekonomiji koje je dobio od ministra finansija i Centralne banke – i potom napustio salu. Kako prenosi „Forbsov” novinar, većina posetilaca je krenula za njim i onda su dugo stajali u hodniku i razgovarali.

Ove godine, Putin je sa govornice hvalio svoj ekonomski tim „jer ekonomija nije njegova jača strana”, a onda se s rukovodiocima „Enija” i drugih kompanija zavalio u bele kožne klub-fotelje na podijumu, zauzimajući opuštenu mačo poziciju raširenih nogu, po kojoj je poznat i zahvaljujući kojoj preuzima vladajuću poziciju u prostoriji.

„Većina pitanja su strogo vezana za biznis. Većina njih Putinu zvuči gotovo dosadno. Pitanja budžeta za vlasnike obveznica njega u stvari ne pokreću. Ali, kada se pokrenu geopolitičke rasprave, Putin razgovara sa žarom kao ’svoj na svome’”, piše u „Forbsovom” izveštaju.

Kada je upitan kako mu izgleda Volodimir Zelenski, komičar koji je postao ukrajinski predsednik, i u kakvim je odnosima s njim, Putin je odgovorio: „Izgleda simpatično, izgleda iskreno.” Uobičajenim manirom na ovakvim javnim forumima, kada ne želi da suštinski odgovori na postavljeno pitanje, Putin da doslovan odgovor: „U kakvim sam odnosima sa Zelenskim? Ni u kakvim! Nikada ga nisam video, mi se ne poznajemo, samo smo razgovarali telefonom.” A onda je dodao da, uprkos svim problemima s Ukrajinom, spekulacijama oko Krima i Donbasa, svi dobro znaju da Rusija nikoga neće napadati. „Koliko ima stanovnika u EU, koliko u zemljama NATO-a? Koliki je ukupni ekonomski i vojni potencijal? To je prosto glupost, besmislica. Ruska pretnja je jednostavno izmišljotina onih koji žele da zarade na svojoj ulozi u prvim redovima u borbi protiv Rusije, da dobiju neke bonuse i olakšice za to. Sve to ima određene vremenske okvire, to je svima jasno. Za lidere vodećih zemalja Evrope to je apsolutno očigledno”, rekao je Putin.

Jedno od neobičnijih pitanja na događaju stiglo je od menadžera američkog fonda koji je pitao da li je EU opasno slična SSSR-u. „Evropska centralna banka stvara novac od čarobne prašine”, počeo je menadžer, „sve se prikazuje ljudima da je za njihovo dobro.” „Meni to zvuči kao Sovjetski Savez”, završio je on.

„EU ima više obavezujućih pravila nego što je imao Sovjetski Savez i EU je centralizovanija, ali osim toga, mislim da nisu slični”, odgovorio je ozbiljno Putin i dodao ono što uvek kaže o EU – da je pouzdan i važan trgovinski partner i da ne želi njen raspad. Iako povremeno šaljivo raspoložen, Putin je pitanje o EU shvatio ozbiljno, za razliku od onog o nafti iz škriljaca, kada se našalio da Rusija može od Amerikanaca da kupi polovnu opremu za vađenje škriljaca. On i sam zna da Rusija to ne može da učini, jer je pod američkim sankcijama.

Postoji opasnost od razmeštanja američkih raketa na severu planete. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA