Najnovije

JOŠKA BROZ DIGAO SRBIJU NA NOGE: Tito nije želeo da Kosovo dobije autonomiju! Priznao mi je da je pogrešio!

Amerika priželjkuje da „kosovski problem“ bude rešen 2020. Moskva i Peking žele da se poštuje Rezolucija UN 1244, a ono što je sigurno jeste to da Beograd i Priština na kraju moraju da postignu kompromis, kaže u intervjuu za Kosovo Onlajn Josip Joška Broz, lider Komunističke partije i unuk jugoslovenskog maršala Josipa Broza Tita.

Joška Broz (Foto: Jutjub)

On smatra da bi Beograd po pitanju Kosova pre svega trebalo da se osloni na Rusiju.

"Propušteno je mnogo šansi kada je reč o Kosovu. Trebalo je to mnogo ranije završiti uz pomoć Rusije", navodi Broz.

Mnogi bi rekli da je kosovski problem nastao tokom Titove vladavine. Šta vi mislite?

"To je laž. Pa kakav je on problem imao sa Kosovom? Nikakav. Problem je nastao nakon njegove smrti, kada su oni koji su želeli da razbiju Jugoslaviju preuzeli stvari u svoje ruke".

Ali za vreme Tita je Kosovo dobilo autonomiju i mnogi kažu da je posle usvajanja Ustava 1974. počela kriza koja je dovela do dešavanja devedesetih godina. Vaš komentar?

"Deda mi je u LJubljani nakon prve operacije rekao da nije želeo da potpiše Ustav iz 1974. Nije želeo da Kosovo dobije autonomiju, ali na kraju nije želeo ni da stavi veto na izglasani Ustav, iako je to mogao. To mu je bila najveća greška, priznao mi je".

Kako onda rešiti kosovski problem?

"Pre svega treba poštovati Rezoluciju UN 1244, po kojoj 1.000 naših policajaca i vojnika treba da se vrati u pokrajinu".

Kako vi gledate na trenutnu situaciju?

"Mislim da su velike sile počele da se umaraju od Kosova. Vidimo i da je jedan broj zemalja zahvaljujući naporima naše diplomatije i Dačiću povukao priznanja. Teško je reći šta će biti, a biće još teže. Tek će nas pritiskati. Nije lako predsedniku Vučiću da se izbori sa svim tim, ali verujem da hoće".

Da li je moguć suživot Albanaca i Srba na Kosovu?

"Sve dok se upliću strane službe, teško da je moguć bilo kakav dogovor i suživot. Onog trenutka kada budemo sami mogli da odlučujemo o svojoj sudbini, onda je moguć i dogovor i suživot. Stranim službama odgovara ovakvo stanje, pa vidite šta se sve radi na Kosovu, kako se trguje narkoticima i šta sve prolazi kroz „Bondstil“. 

Linta odbrusio Hrvatima! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA