Najnovije

LE FIGARO: Si Đinping želi da stavi tačku na vek i po svetske dominacije Zapada

Uticajni francuski list Le Figaro objavio je da je Si Đinping „najautoritarniji kineski lider od vremena Mao Ceduna“.

Si Điping (Foto: Sinhua)

Posle ovakvog obeležavanja usledila je optužba da u bliskoj budućosti namerava da Kini obezbedi „svetsko liderstvo“.

Le Figaro ne tvrdi da je to samo po sebi loše, ali navodi da Si želi da „stavi tačku na vek i po zapadne dominacije planetom“.

Navodno je autoritaran jer nastoji da kineskoj planetarnoj dominaciji obezbedi „ideološku podlogu“.

Francuski list u ovom kontekstu ukazuje da je poslednje plenarno zasedanje Centralnog komiteta KP Kine (370 članova) prodemonstriralo njegovu „ujedinjenost oko Si Đinpinga“.

Isti list navodi da je kineska državna novinska agencija Xinhua to zasedanje – održano nakon pauze od 20 meseci, u vreme kada kineska ekonomija posustaje, a demonstranti u Hongkongu prkose autoritetu Pekinga - nazvala „istorijskim“.

Le Figaro ne krije da bi mu više odgovaralo da se pokazalo da u političkom vrhu Kine postoji raskop i da Sijeve pozicije slabe. Zato konstatuje:

„Crveni princ nastavlja da učvršćuje kontrolu nad ideologijom radi gradnje autoritarne tvrđave koja će biti u stanju da uputi izazov Zapadu. I da stavi tačku na tri decenije njegove politike otvorene neodlučnosti“.

Le Figaro procenjuje da „završna izjava“ Centralnog komiteta KPK ima zadatak da – u jeku trvenja između Pekinga i Vašingtona - „pokrene mašinu ideološke borbe protiv Zapada“.

Prema onome što je objavila Xinhua, vrh kineske partije prvi put u jednom svom dokumentu „opisuje prednosti kineskog sistema upravljanja“.

Francuski list o samom Si Đinpingu u ovom kontekstu piše:

„Sin Maovog saborca teži da uđe u istoriju Kine kao lider koji joj je obezbedio nacionalistički preporod i stavio tačku na vek i po za Kinu ponižavajuće zapadne dominacije. Zato započinje novu bitku za sistem vrednosti. Zato će pojačati kontrolu nad sistemom obrazovanja kako bio jače uticao na formiranje nacionalne samosvesti mladih“.

Si je nedavno ocenio i upozorio sunarodnike da „samo socijalizam može spasiti Kinu“.

Francuski spoljnopolitički eksperti rekli su Le Figaro da će Kina biti u stanju da konkuriše „zapadnom demokratskom sistemu tek 2049.“

Pročitajte OVDE   kakvu je to neverovatnu promenu najavila Merkelova.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA