Najnovije

EU ŠURUJE SA KINOM: Plaši se da će biti sledeća Trampova meta, zbog čega Makron hrli kod Si Đinpinga!

Francuski predsednik Emanuel Makron krenuo je u ponedeljak put Kine kako bi obezbedio da Evropa ne izvuče deblji kraj zbog očekujućeg trgovinskog sporazuma između Sjedinjenih Država i Kine.

Emanuel Makron (Foto: Jutjub)

Evropski lideri su sve zabrinutiji da će se naći prvi na tapetu tarifa američkog predsednika Donalda Trampa, ako njegova zemlja postigne sporazum sa Kinom u predstojećim nedeljama i tako okonča trgovinski rat.

- Ne želimo da Evropa bude kolateralna žrtva američko-kineskog trgovinskog dogovora. Zbog toga je neophodno sada krenuti napred sa bilateralnim pregovorima između Evropske unije i Kine – izjavio je neimenovani zvaničnik francuske vlade, preneo je “Politiko”.

Evropa vidi Trampovu agresivniju taktiku u trgovinskom ratu kao priliku da proširi svoju saradnju sa Kinom. Tako na Peking gleda kao na potencijalnog saveznika u pravosudnom sistemu Svetske trgovinske organizacije. Brisel takođe želi sopstveni sporazum sa Kinom. Makron već neko vreme izražava zabrinutost zbog američko-kineskog sporazuma. On je na samitu G7 u avgustu ukazao na rizike takvog zbližavanja. Iako je Makron pozdravio pakt SAD i Kine, on je ukazao da se moraju uračunati i interesi Evrope.

- Gledaćemo da se osiguramo da ovo bude dobro za svet, da se naši parametri uzmu u razmatranje – rekao je on tada.

Te zabrinutosti biće u glavnom fokusu njegove dvodnevne posete Kini, koju će započeti odlaskom na trgovinski sajam u Šangaju, a okončati bilateralnim pregovorima u Pekingu. Očekuje se i da će otvoriti šangajski deo u Centru Pompidu u Parizu, te sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom diskutovati o pitanjima vezanim za klimatske promene i biodiverzitet.

Ipak, njegova poseta Kini naišla je i na kritike. Dvojica evropskih diplomata smatraju da je šangajski sajam propaganda čiji je cilj zadobijanje evropske podrške u trgovinskom ratu, dok se treći zvaničnik zapitao zašto Makron ide u Kinu kad su se ostali lideri EU suzdržali od zauzimanja strana u konfliktu.

“Politiko” podseća da Kina i Evropska komisija trenutno pregovoraju o dva sporazuma – pored investicionog pakta Kina želi da zaštiti imena određenih gurmanskih proizvoda.

Pročitajte OVDE  kakva je to misterija oko novog vođe ID.

Izvor: Blic/Politiko

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA