Najnovije

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Pošiljka koja nikada nije stigla do ruskog cara pronađena! Ronioci u olupini izvukli... (FOTO/VIDEO)

Tim ronilaca je iz Baltičkog mora izvukao 900 flaša francuskog alkohola koje su bile na dnu oko 100 godina.

Švedski brod "Kiros" (Foto: jutjub)

Alkohol je bio namenjen ruskom caru Nikolaju 2, a transportovan je švedskim brodom "SS Kiros" koji je u maju 1917. godine isplovio prema Petrogradu, današnjem Sankt Peterburgu. U brodu je bilo 50 kovčega francuskog konjaka i 15 kovčega likera.

Rusija je formalno još bila u ratu s Nemačkim carstvom, tako da je teret poslat iz Francuske brodom koji je pripadao neutralnoj Švedskoj. Ipak, "Kiros" nikad nije stigao na svoju destinaciju, jer ga je nedaleko od ostrva Alanda u baltičkim vodama presrela nemačka podmornica UC-58.

Prema tadašnjem zakonu, Nemci su optužili posadu za krijumčarenje ilegalne robe, dopustili su mornarima da napuste brod i ukrcaju se na drugi, a onda je "Kiros" potopljen zajedno s ukupno 900 flaša alkohola.

Olupina broda je otkrivena 1999. godine, ali je vađenje alkohola bilo preopasno. Dvadeset godina kasnije, švedski tim ronilaca je uz pomoć islandskih lovaca na olupine konačno odlučio da zaroni do "Kirosa".

Pripreme su trajale nekoliko godina, a potom je tim u misiju krenuo međunarodnim brodom "Deepsea Worker". Uz pomoć robota, ronioci su uspeli da izvuku oko 600 boca konjaka "De Hartman & Co" i 300 flaša likera "Benediktin".

Biće sačuvane i izložene, a neke od njih još imaju originalne pečate i oznake.

Koja je tačna godina pada Evrope od muslimana po Baba Vanginom proročanstvu, saznajte OVDE.

Izvor: klix. ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA