Najnovije

PALMER: Bio sam jasan i za Prištinu, i za Beograd (VIDEO

SAD žele da Srbija i Kosovo normalizuju odnose i tako otvore put ka zajedničkom cilju a to je članstvo u Evropskoj uniji, izjavio Metju Palmer za RTV.

Palmer (Foto: Predsedništvo)

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan je u emisiji "Pravi ugao" istakao da za SAD ne postoji pitanje kosovske državnosti i nezavisnosti, koja je nepovratna, već normalizacija odnosa do koje mora doći dijalogom i dogovorom.

"Cilj procesa i tog dijaloga nije forsiranje bilo koje strane radi normalizacije odnosa, već naprotiv podrška i jednoj i drugoj strani" rekao je.

Dogovor koji unapređuje mir i stabilnost je višedimenzionalan i on podrazumeva bezbednosna, politička i neka druga pitanja, kao i problem ljudskih prava i građanskih sloboda i zaštitu kulturnog blaga, precizirao je Palmer.

Govoreći o svom boravku u Prištini, Palmer je rekao da je i tamo bio jasan i da je ukidanje taksi na robu iz Srbije put ka normalizaciji i dijalogu.

"Do rešenja se može doći ukoliko obe strane približe stavove i mi nećemo nikome nametati to rešenje", rekao je Palmer i dodao da Srbija treba da prestane sa aktivnostima koje sprovodi radi delegitimizacije kosovske nezavisnosti, zbog čega su takse i uvedene.

SAD žele pozitivnu atmosferu, koje sad nema i do nje će se može doći ukoliko Beograd prestane sa delelegitimizacijom kosovske državnosti i nezavisnosti a Priština ukine takse, rekao je Palmer i ponovio da pitanje kosovske nezavisnosti za SAD ne postoji.

Priznanje nije problem koji se brzo i lako rešava i to nije pitanje za medije i televiziju. O tome će se raspravljati za pregovaračkim stolom rekao je između ostalog Palmer.

Zašto vladajuće stranke u Srbiji glume međusobne sukobe pročitajte OVDE.

Izvor: RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA