Najnovije

FINALNI KRAH NA VRATIMA: Panika u EU zbog Viktora Orbana

Nedelju dana pre sastanka Evropskog saveta na kojem će se razgovarati o budućnosti Ukrajine EU je u panici zbog stava Viktora Orbana.

Mađarski premijer se protivi odluci da se Ukrajina uključi u EU i pruži joj finansijska pomoć od 50 milijardi evra. Orban je u dva pisma predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu jasno stavio do znanja da umesto toga želi da održi strateška debata o podršci Kijevu.

Iako ovo nije prvi put da Orban zapreti da će iskoristiti pravo veta, tri visoka diplomata priznala su da je ovaj put drugačije, piše Politiko.

Sada su ulozi veći, rokovi kraći, a Mađarskoj treba još novca iz opšteg budžeta koji joj nije dostupan zbog nepoštovanja vladavine prava. Mađarski državni sekretar za javnu diplomatiju i odnose Zoltan Kovač ove nedelje je demantovao ove spekulacije i ukazao da stav njegove vlade o potrebi revizije dugoročnog budžeta EU nije vezan za blokirana sredstva.

Mišljenja diplomata o Mađarskoj su podeljena: jedni smatraju da je Orban odlučan da Ukrajini oduzme evropsku pomoć, drugi smatraju da jednostavno pokušava da uceni Brisel.

Među njima je i francuski predsednik Emanuel Makron, koji će tokom večere pokušati da pronađe kompromis sa mađarskim liderom. Diplomate iz drugih zemalja uglavnom su podržale takvu inicijativu, ali su neki kritičari podsetili da su prethodni Makronovi pregovori sa Trampom i Putinom bili neuspešni.

Šarl Mišel je takođe već pokušao da postigne dogovor sa Obranom u Budimpešti i zbog toga će prekinuti svoj put u Peking kako bi nastavio pregovore.

U EU se sve više šire pesimistična osećanja. Belgijski predstavnik Vilem van de Vord rekao je da je ishod samita nepredvidiv. Drugi diplomata smatra da bez obzira da li Orbanu treba novac ili to radi iz principa, „činjenica je da on pomaže Rusiji “, a Evropa ne treba da mu povlađuje već da mu se suprotstavlja.

U hodnicima vlasti raspravlja se o alternativnim planovima, kao što su  slanje pomoći Kijevu zaobilazeći mađarski veto. Pored toga, predlaže se da se u januaru organizuje još jedan samit i pokuša se ponovo pokrenuti ovo pitanje.

Pročitajte OVDE šta je Putin poručio Zapadu o ekonomiji Rusije

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA