Najnovije

DA LI ĆEMO IZDATI BRAĆU? Izvestilac Evropskog parlamenta: Srbija mora da raskrsti sa Rusijom ako hoće u EU! Ultimatumi pršte!

Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, koji uskoro dolazi u prvu posetu Srbji u okviru delegacije koja će posredovati u dijalogu vladajućih partija i opozicije, izjavio je da je njegov najvažniji cilj da pomogne da se to ostvari.

Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik (Foto: jutjub)

U intervjuu on je dodao da je svestan postojećih teškoća i podela, a koje su se na neki način produbile na srpskoj političkoj sceni.

Zato je „moj najvažniji cilj da slušam veoma pažljivo, i na osnovu onoga što čujem da pokušam da utvrdim kako mi možemo najbolje podržati funkcionalnije odnose između Vlade i opozicije u srpskom parlamentu. Ali, takođe, i šire gledano u susret parlamentarnim izborima u Srbiji naredne godine“, rekao je Bilčik.

Povodom primedbi na stanje medijskih sloboda u Srbiji, on je podsetio da je sloboda medija uvek bila vrlo važan deo kriterijuma Evropske unije koje treba ispuniti u pristupnom procesu.

– Medijske slobode nešto su za šta moramo da se borimo širom Evrope i na šta moramo posebno da pazimo u današnjem vremenu u kojem se suočavamo sa širenjem lažnih informacija na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju – istakao je Bilčik i dodao da su medijske slobode jedan od ključnih uslova za napredak Srbije u evrointegracijama.

On je ponovio da u procesu pristupanja Evropskoj uniji u osnovi postoje dva velika uslova koje Srbija mora da ispuni – jedan je postepeno, ali ubedljivo ispunjenje političkih, zakonskih i ekonomskih kriterijuma koji se tiču značajnih unutrašnjih reformi.

Drugi je, naveo je, naravno, paralelni i kontinuirani dijalog koji će rešiti buduće odnose Srbije i Kosova.

– Tokom prošle godine teško da smo videli ikakav napredak u tom procesu i nadam se ćemo u narednim mesecima i posebno naredne godine videti nekakav napredak u dijalogu koji se vodi na najvišem političkom nivou, ali prvo moramo da ga ponovo pokrenemo, sa novim političkim vođstvom u Prištini – rekao je Bilčik.

Izvestilac EP je za RSE govorio i o ulozi SAD u dijalogu, ocenivši da je ona veoma važna, kao i da je bitno da se obezbedi konstruktivna saradnja Vašingtona i Brisela da pomognu Beogradu i Prištini da obnove dijalog i da se dođe do obostrano održivog rešenja.

Bilčik je ponovio i stav da Srbija pre nego što počne proces njenog učlanjenja u EU mora da okonča nedavno potpisani sporazum sa Evroazijskom unijom (EAEU).

– Mora postojati u sporazumu klauzula o izlasku. I pre nego što Srbija bude spremna za ulazak u EU, taj trgovinski sporazum mora prestati da postoji. Dakle, to će biti jedan od uslova za puno članstvo Srbije u EU. Usaglašenost po pitanju carinske unije i sa EU politikom izvoza je osnovni preduslov članstva. Tako da Srbija mora uskladiti svoju spoljnotrgovinsku politiku – ističe Bilčik.

On je rekao da to važi i za odnose Srbije s Rusijom, jer je članstvo u EU politički izbor, koji sa sobom nosi značajne ekonomske konsekvence.

– Izazovi koji su pred Zapadnim Balkanom u ovom trenutku vezani su za potrebu fer, demokratske diskusije, zasnovane na činjenicama. Moramo biti veoma ozbiljni po pitanju toga kako analiziramo činjenice u razgovoru o EU članstvu i kako se borimo protiv dezinformacija. To je posebno bitno u diskusiji o vezama Srbije i Rusije, o političkim i posebno ekonomskim vezama – rekao je Bilčik.

On je naveo da su veoma jasne činjenice, i da se to mora podvući kada se govori o evropskoj perspektivi Srbije, odnosno srpskoj ambiciji da se priključi EU.

– Kao što sam rekao, to je pitanje izbora, a taj izbor takođe podrazumeva da će budući odnosi između Srbije i Rusije biti drugačiji i zasnovani na pravilima koji su zajednički za EU. Zajedničku EU trgovinsku politiku i spoljnu politiku – zaključio je Bilčik.

Isplivalo šokantno otkriće porekla Aljbina Kurija! Šta je on u stvari saznajte OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA