Najnovije

ŠEŠELJ NIJE SAMO JUTKIN KLOVN... Evo šta spaja lidera radikala i seksualnog napasnika iz Brusa!

Pojavljivanje Vojislava Šešelja na suđenju Milutinu Jeličiću Jutki u Kruševcu, optuženom za seksualno uznemiravanje Marije Lukić, skandal je prve vrste, ali ne iznenađuje, jer je i lider radikala poznat po sramnim porukama u kojima je omalovažavao i vređao žene.

Vojislav Šešelj (Foto: Jutjub)

Sudeći po bogatoj biografiji uvreda koje je upućivao ženama, ali ne samo njima, Šešelj je poslednja osoba koja bi trebalo da se nađe na suđenju čoveku optuženom za seksualno uznemiravanje. Osim toga što je samo njegovo pojavljivanje na ovakvom suđenju skandal, Šešelj je od njega pokušao da napravi cirkus, između ostalog i seksističkim komentarima, zbog čega je udaljen iz sudnice.

Šešeljeve sramne seksističke i uvredljive poruke upućene ženama na suđenju samo su poslednji u nizu njegovih ispada koje se mogu tumačiti i kao nasilje nad slabijim polom. Slučaj kada je u Skupštini Srbije prozvao novinarku Snežanu Čongradin, iznevši uvrede na račun njenog fizičkog izgleda, jedan je od takvih i samo jedna od uvreda prema ženama u dugogodišnjoj političkoj karijeri. Osim što je opisao najpogrdnijim imenima, poručio je da bi takve, poput nje poslao na dvadeset godina robije.

Zastrašivanje

A da na tome nije želeo da stane, pokazao je na suđenju u Kruševcu kada je u svakoj pauzi između suđenja glasno provocirao Stašu Zajović, koordinatorku organizacije "Žene u crnom".

“Šešelj ne služi samo da bude Jutkin klovn, već je oruđe za zastrašivanje. Njegovom pojavom se nastavlja urušavanje institucija, a normalizuje se nasilje nad ženama. Uobičajena tehnologija javnog sramoćenja žena, linčovanje i pretvaranje žrtve u to da je odgovorna za nasilje”, kaže Zajovićeva.

Zlostavljanje

Da je Šešelj sklon nasilju nad ženama, a za slično krivično delo optužen je i njegov novi „miljenik“ Milutin Jeličić Jutka, pokazao je i uvredama koje je uputio koleginicama poslanicama Mariniki Tepić i Aleksandri Jerkov i pozivom na njihov linč. On je za njih na Tviteru napisao da bi ih "ošišao na ćelavo i posuo katranom i perjem", upućujući još niz gnusnih uvreda koje imaju polnu konotaciju.

Vređao je Šešelj i ministarku Zoranu Mihajlović, za koju je napisao kako je sa njom "evolucija krenula u pogrešnom smeru", dok je poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Brankicu Janković najstrašnije izvređao, pozivajući "braću četnike, dobrovoljce, neokupane s bradom da je upoznaju sa se..om".

Slično svom novom prijatelju Šešelju, i Jutka je poznat po nasilju nad ženama, u ovom slučaju seksualnom zlostavljanju, zbog čega mu se i sudi, a njegove žrtve optuživale su ga za niz uvreda i pretnji pošto su ga prijavile.

Da su njih dvojica počeli da se zbližavaju, pokazalo se još u avgustu, kada je Šešelj na Tviteru napisao da bi "svi časni i pošteni građani Srbije trebalo da podrže Jutku, jer mu sude za izmišljenu krivicu".

Seksistički komentari

Romansa Jutke i Šešelja potpuno je obelodanjena pre dve nedelje, kada je Jutka na Sajmu knjiga u Beogradu posetio štand na kojem je lider radikala potpisivao svoje knjige. Šešelj ga je pozdravio najsrdačnije, a pokušao je da se i neslano našali, naravno ponovo uz seksistički komentar.

“Gde si, Jutka, majstore? Nemoj samo da mi otimaš devojke sa štanda”, rekao je Šešelj, na šta mu je Jutka uzvratio osmehom obećavši da neće, a onda su se pitali za zdravlje.

Šešelj je ovakvu gnusnu šalu na Jutkin račun napravio verovatno imajući u vidu kako je pomenuti u centru pažnje javnosti i u procesu suđenja sa Marijom Lukić.

“Šešeljev seksizam je specifičan. Tu nema mizoginije, već je reč o prostakluku. On želi da ispadne duhovit na osnovu tih seksualnih konotacija. Verujte, dobar deo žena u Brusu će ovaj Šešeljev dolazak na suđenje posmatrati pozitivno”, kaže politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Prema njegovim rečima, pojavljivanje Šešelja ima političku konotaciju, jer je Šešelj već pozivao Jeličića da pređe u redove radikala.

“Reč je u pokušaju kupovine političkih poena na račun čoveka koji je na granici da bude izbačen iz SNS. A pošto se naprednjaci još ne ograđuju od Jeličića, Šešelj to koristi”, objašnjava Milivojević.

Jutka preletač

Milutin Jeličić je od 2000. godine bio na funkciji predsednika Opštinskog odbora Nove Srbije u Brusu. Funkciju narodnog poslanika, u poslaničkoj grupi Nove Srbije, obavljao je od 2003. do 2006. godine i od 2008. do 2012. godine. Čitav opštinski odbor Nove Srbije prešao je u Srpsku naprednu stranku u avgustu 2017. godine. Dužnost predsednika opštine Brus obavljao je u dva mandata, od 2000. do 2008. godine, a zatim ponovo od 2015. Nakon burne reakcije javnosti zbog prijave za seksualno uznemiravanje, u aprilu ove godine smenjen je sa mesta predsednika opštine.

Šešelj

- Pretio linčom koleginicama poslanicama Aleksandri Jerkov i Mariniki Tepić
- Pretio glogovim kocem Nataši Kandić
- Vređao ministarku Zoranu Mihajlović
- Vređao poverenicu za rodnu ravnopravnost Brankicu Janković u seksualnom kontekstu
- Vređao novinarku Snežanu Čongradin na račun njenog fizičkog izgleda
- Upućivao seksističke komentare na račun Staše Zajović na suđenju Jutki

Jutka

- Optužen da je koristio položaj predsednika opštine da bi seksualno uznemiravao podređene žene
- Žene zaposlene u opštini pokušavao da ljubi na silu i intimno ih dodirivao
- Slao više od 15.000 lascivnih poruka
- NJegovi bliski saradnici na suđenju seksistički vređali Mariju Lukić
- Jutkini navijači ispred sudnice delili namontiran pornografski materijal sa njegovom žrtvom
- Žene koje su prijavile Jutku za seksualno uznemiravanje tvrde da su pod neprestanim pritiskom i pretnjama zbog toga

Pročitajte OVDE kakvi su odnosi Srbije i Kine.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA