Najnovije

NA OVO SE DUGO ČEKALO: Vojska Srbije predstavila PVO sistem MTU-4M koji je opremljen LPRS „Strela-2M“ i „Igla“

Srpska vojska ima nameru da značajno unapredi jedinice PVO u cilju zaštite kopnenih borbenih ešelona od napada iz vazdušnog prostora. U tom smislu nedavno je prikazan i najnoviji proizvod domaće vojne industrije koji nosi oznaku MTU-4M. Radi se o PVO sistemu kratkog dometa koji se sastoji od četiri spregnuta laka prenosna raketna sistema (skr. LPRS) „Strela-2M“ i „Igla“ sovjetskog porekla.

MTU-4M (Foto: Jutjub)

Ovaj sistem je široj publici prikazan na vojnoj vežbi „Sloboda-2019“. Vežba je realizovana na aerodromu „Pukovnik Milenko Pavlović“ koji se nalazi u naselju Batajnica blizu Beograda. Kompleks MTU-4M se nalazio na mobilnoj platformi četvoročkašu NTV, koji takođe predstavlja novi projekat srpske vojne industrije.

Reč je o sredstvu trupne PVO. NJegov glavni zadatak je neposredna zaštita kopnenih borbenih sredstava na maršu i tokom izvođenja borbenih dejstava. MTU-4M će se zajedno sa još jednim proizvodom srpske vojne industrije PASARS naći u naoružanju artiljerijsko-raketnih diviziona koji se nalaze u sastavu brigada Kopnene vojske VS.

Ova dva sistema trupne PVO će biti uvezana preko komandnog mesta, koji je povezan sa modernizovanim radarom „Žirafa”. Ovako strukturiran sistem će povećati daljinu detekcije vazdušnih ciljeva, kao i brže usmeravanje u pravcu odakle se očekuje nalet neprijateljskih vazduhoplova. To će dovesti do kraće pripreme za gađanje, tačnije ceo sistem će imati daleko veću brzinu reagovanja.

Mogućnosti LPRS „Igla“ koje se nalaze u sastavu PVO sistema MTU-4M će taktički biti znatno proširene dodavanjem opto-elektronskog bloka opreme, u kojoj će se nalaziti i termovizijski nišan. Na ovaj način će se izvući maksimum iz prenosnih lakih raketnih sistema, jer će biti omogućena upotreba i u noćnim uslovima, što do sada nije bio slučaj.

Srpska vojna industrija je izvršila modifikaciju LPRS „Igla“ (srb. „Šilo“) sa kojima će biti opremljen strelac naoružan sa jednim raketnim lanserom, ili operator koji upravlja sa četiri spregnuta lansera na kompleksu MTU-4M. Radi se o opremi za pokazivanje pravca i daljine do cilja koju prikuplja i distribuira glavno komandno mesto.Ovo komandno mesto povezano je sa tačkasto raspoređenim vatrenim jedinicama putem digitalnog linka.

Reč je o opremi koju strelac nosi na sebi, na leđima, ili u specijalnim odeljcima na vozilu jada je u pitanju sistem MTU-4M. Pored toga, tu se nalazi termovizijska kamera i elektronski kompas sa bočne strane lansera rakete. Cilj se prati preko malog displeja koji je pričvršćen na šlem, ispred levog oka strelca. U slučaju potrebe, strelac će moći da izvrši gađanje na osnovni način, nišaneći cilj desnim okom preko mehaničkog nišana.

Operator se nalazi na platformi, na vrhu zadnjeg dela vozila, za svojevrsnim postoljem na kome se nalazi lanser sa po dve rakete „Strela 2M” i dve rakete „Igla”. Za razliku od strelca koji nosi LPRS „Igla“ i gore pomenutu opremu, njegov položaj je lagodniji jer je deo opreme u vozilu, a deo na lanseru. Osim toga MTU-4M opciono može imati i laserski daljinomer, a planira se i ugradnja IFF uređaja – identifikatora „svoj-tuđ”. Pored toga postoji mogućnosti i ugradnje ometača koji radi u elektormagnetnom spektru. NJegova osnovna namena bi bila borba protiv neprijateljskih dronova.

Na ovaj način se efikasno mogu iskoristiti preostali kapaciteti Vojske Srbije kada je u pitanju opremljenost lakim prenosnim PVO raketnim sistemima. Postoji mogućnost da se u perspektivi ovaj sistem unapredi dodavanjem modernijih lansera tipa (Igla-S, Verba, Mistral).

Kako Ministarstvo odbrane Srbije planira da napravi “leteće topovnjače” saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA