Najnovije

PROCUREO ŠIPTARSKI PLAN VAŽNIJI OD PROJEKTA "VELIKA ALBANIJA"! Na ovaj način će da prisvoje ceo sever i Gazivode!

Energetski blok, koji će od aprila meseca, prema najavama Albanaca, formirati Priština i Tirana, nije samo jedan od segmenata stvaranja Velike Albanije, već i perfidan način da se Srbima oduzmu "Gazivode" i "Valač"!

Šiptar (Foto: Jutjub)

Plan o oduzimanju Gazivoda i Valača Srbiji je deo višegodišnjeg, neostvarenog plana kosovskih Albanaca da otmu srpsku imovinu i uspostave potpunu kontrolu nad severom pokrajine.

Ovo su, ukratko, ciljevi poslednjeg poteza lažne države Kosovo, čiji je "Operator sistema i tržišta električne energije (KOSTT)" u utorak u Tirani potpisao sporazum sa albanskim "Operatorom prenosnog sistema (OST)". Još jedno grubo kršenje Briselskog sporazuma od strane Prištine dogodilo se uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije.

Da se ne radi samo o kršenju Briselskog sporazuma, koji Albanci ni u Prištini, ali ni u Tirani nikad nisu poštovali, kazuju naši izvori s Kosova.

- Albanci imaju plan da sprovođenjem energetskog bloka Albanije i lažne države polako zauzmu kontrolu nad Gazivodama i Valačem. U koji će samo jedan dan pod izgovorom da Srbi ometaju rad energetskog sistema Kosova upasti naoružani i na silu ih oduzeti - kaže izvor.

Prema njegovim rečima, Albanci će tako zagospodariti severom okupirane srpske pokrajine i rešiti svoje ključno pitanje.

Direktor javnog preduzeća "Ibar HE Gazivode" Srđan Vulović rekao je za srpske medije da se "ovim "potezom pera", kojim hoće da uđu u energetski blok sa Albanijom, na terenu ništa neće promeniti, jer su i "Gazivode" i "Valač" u našim rukama. Naravno, ne bih isključio ni to da njihov sledeći korak bude pokušaj da fizički zauzmu ove resurse".

EU ne reaguje na to što Priština godinama krši jednu po jednu tačku Briselskog sporazuma. Naime, dogovorom je predviđeno da tzv. Kosovo postane zasebna energetska oblast, ali je preduslov da se formiraju dve srpske kompanije na severu KiM, što se uporno sprečava.

Ulazak u isti energetski blok sa Tiranom još jedna je stepenica ka ostvarenju projekta "Velike Albanije", na šta EU takođe i dalje ostaje nema. Priština i Tirana već su dogovorili zajedničku carinsku kontrolu, tzv. Kosovo je dobilo terminal u luci Drač, imaju zajedničke diplomatske misije i sporazum o vojnoj saradnji.

Interesantno je, međutim, što će, ukoliko tzv. Kosovo i zvanično uđe u energetski blok sa Albanijom - istog trenutka prestati odgovornost centralne Srbije za gubitke koje budu napravili. Pred Evropom, Albanija će preuzeti svu odgovornost.

Događaj koji je cela Srbija pomno pratila pogledajte OVDE.

Izvor: espreso.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA