Najnovije

RUSKI SATELIT NAJMOĆNIJI NA SVETU: Mit ili istina?!

Rusko ministarstvo odbrane je 6. decembra objavilo da testira novu svemirsku tehnologiju. Kao deo nastavka testiranja nove svemirske tehnologije, Ministarstvo odbrane je sprovelo eksperiment odvajanja malog svemirskog broda od ujedinjene multifunkcionalne svemirske platforme.

Ruski satelit (Foto: mil.ru)

Cilj eksperimenta je nastavak rada na proceni tehničkog stanja domaćih ruskih satelita. Informacije o ispitivanju prenose se u prizemna postrojenja za obradu radi utvrđivanja tehničkog stanja ispitivanog satelita.

Uređaj koji se koristi za ispitivanja je “satelitski inspektor”, lansiran raketom Sojuz-2.1V uveče 25. novembra iz kosmodroma Plesetsk.

Može se kretati u orbiti i vršiti eksterni pregled i beskontaktnu tehničku dijagnostiku drugih satelita sa najmanje moguće udaljenosti.

Takvi sateliti za inspektore mogu primati informacije ne samo sa svojih uređaja, već i od stranih. Prema američkom svemirskom analitičaru Bartu Hendriksu, satelitski inspektor je svemirska letelica 14F150, koju je stvorio NPO Lavockin i Centralni istraživački institut za hemiju i mehaniku u okviru eksperimentalnog dizajna "Nivelir".

Prema ranijim izveštajima Bart Hendriksa, eksperimentalni dizajnerski projekat „Nivelir“ vodi Moskovski centralni istraživački institut za hemiju i mehaniku  i indeksiran je kao 14K167.

30. septembra 2011. godine, Centralni naučno-istraživački institut za hemijsko i mašinsko inženjerstvo potpisao je ugovor o razvoju Nivelira sa Državnim naučno-tehničkim centrom Garant Ministarstva ekonomskog razvoja Rusije.

Projekt Nivelir navodno uključuje stvaranje svemirske platforme koja omogućava korišćenje malih satelitskih inspektora, dizajniranih za dijagnozu drugih satelita u svemiru.

Prva tri probna pokretanja projekta, Kosmos-2491, Kosmos-2499 i Kosmos-2504, napravljena su zajedno sa tri komunikaciona satelita sa Rokotovim lansirnim vozilima 25. decembra 2013, 23. maja 2014. i 31. marta 2015.

Poslednja dva od ovih lansiranja koristila su blok za povišenje Breze-KM za lansiranje u orbitu.

Prva platforma Nivelira verovatno je lansirana raketnim vozilom SoJuz-2-1V 23. juna 2017. kao satelit „Kosmos-2519.“

Satelitski inspektor pušten je sa satelita 23. avgusta 2017. godine i dobio je ime „Kosmos-2521.“

Dana 30. oktobra 2017. godine Kosmos-2521 je izdao još jedan podsatelit (Kosmos-2523), koji, prema ruskom Ministarstvu odbrane, „dijagnostikuje tehničko stanje ruskog satelita“ i „određuje da li se može vratiti u uslove za rad."

Međutim, nakon što se odvojio od Kosmosa-2521, spustio se za otprilike 100 km i nije se približio drugim satelitima, što bi ukazivalo da on možda ima drugu funkciju.

U avgustu 2018. pomoćnica američkog državnog sekretara za kontrolu oružja Ilem Poblete opisala je Kosmos-2523 "nespojivim sa bilo čim što je ranije viđeno pomoću inspekcije u orbiti", i nagovestio mogućnost da bi mogao biti povezan sa svemirskim oružjem.

Prema Hendriksu, drugo lansiranje sistema u okviru programa Nivelir trebalo je očekivati krajem 2019. godine pomoću lansirnog vozila Sojuz-2-1V i trebalo je da bude slično misiji Kosmos-2519/2521/2523.

Satelit koji je lansiran iz kosmodroma Plesetsk 25. novembra ima oznaku Kosmos-2542 i zasnovan je na 14F150 objedinjenoj multifunkcionalnoj svemirskoj platformi.

Kako je grčki borbeni avion Miraž naciljao turski ratni brod, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA