Najnovije

KAKO JE NASTALA MAPA KOJA TVRDI DA JE SRBIJA TENKOVSKA VELESILA! Sa koliko zapravo tenkova raspolažemo

Društvene mreže lako usmere pažnju javnosti na neku temu, a ovih dana je popularna ona po kojoj je Srbija treća u Evropi po broju tenkova „na sto hiljada stanovnika”. Lako je utvrditi da je ta mapa kreirana još pre dve godine, delo je pojedinca iz inostranstva koji ju je postavio u svoje ime, što je i naglasio. Neko je ovih dana „retvitovao” ovu objavu, koja se odmah proširila sajber-prostorom, pa je ova tema stigla i u medije.

Tenk (Foto: vs.rs)

Mnogi će se zapitati, ne razmišljajući o vojnim, političkim, geografskim i istorijskim razlozima, šta će nam toliki tenkovi.

Autor mape je koristio podatke dostupne na internetu „Global firepower” i „Wikipedia” i njihovim ukrštanjem došao do „podatka” s koliko tenkova raspolaže koja zemlja – na sto hiljada stanovnika. Ispalo je, ne ulazeći u računicu autora mape, da je po tom kriterijumu Srbija, sa indeksom 9,17, na trećem mestu u Evropi, iza Rusije i Grčke. Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove navode.

Novi pogled na sajt „Global fajerpauer” (Global firepower) otkrio nam je podatak da Srbija ima 293 tenka. Međutim, već godinama je poznat podatak da Vojska Srbije u aktivnoj upotrebi ima 212 tenkova, dok izvestan broj ovih sredstava služi za obuku. Davno rashodovani tenkovi, od kojih su mnogi prodati kao staro gvožđe „na kilogram”, svakako ne bi trebalo da uđu u takve evidencije.

Od tenkova VS u operativnoj upotrebi gotovo 200 je tipa M-84, a preostali su T-72. Jugoslovenske tenkove M-84, osim bivših republika SFRJ, koristi i Kuvajt. Tenkovi T-72 su sovjetske (ruske) proizvodnje, a Srbija očekuje i isporuku 30 ovih tenkova iz Rusije, ako se prevaziđu politički problemi poput odluke Rumunije da spreči njihovo dopremanje Dunavom.

Minulih godina tenkisti VS skrenuli su pažnju, kako onih koji se bave međudržavnim odnosima, tako i kolega iz inostranstva, prilično uspešnim nastupima na tenkovskom biatlonu u blizini Moskve.

Posle pada Berlinskog zida došlo je do smanjenja vojnih snaga u Evropi, pa su značajno redukovane i oklopne jedinice. U međuvremenu, skoro sve države u našem okruženju su ušle u NATO, prilagodivši odbrambene potencijale politici kolektivne odbrane.

Srbija se, nasuprot tome, deklarisala kao vojno neutralna zemlja i može se oslanjati samo na svoje snage.

Međutim, i neke države članice alijanse odlučile su da ojačaju vojsku i to kupovinom tenkova. Na primer, susedna Mađarska naručila je 44 nova tenka „leopard 2”, a odlučili su se i za nabavku 12 polovnih tenkova istog tipa. Takođe, zadržali su izvestan broj tenkova T-72, koje koriste još iz vremena dok su bili u Varšavskom paktu.

Hrvatska i dalje koristi jugoslovenske tenkove M-84, a upravo ovih dana objavljeno je da svoje oklopne snage ojačavaju transporterima „bredli” američke proizvodnje. Uostalom i SAD su, kao odgovor na ono što smatraju ruskom pretnjom u Evropi, na istok Starog kontinenta dopremile svoje tenkove „abrams”.

Tenkovi, inače, spadaju u naoružanje koje se koristi decenijama, pa su u mnogim zemljama „zaostavština” iz nabavki iz vremena hladnog rata. NJihovo čelično telo je, može se reći, neuništivo, a mnogi podsistemi i elektronika mogu se modernizovati.

U tom smislu, tenkovi M-84 (inače napravljeni po uzoru na i dalje respektabilni T-72) i dalje su upotrebljivi.

Namera Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je da im se ugrade elektronski sistemi zaštite, nova generacija eksplozivno-reaktivnog oklopa, modernizovana nišanska sprava i uređaji za osmatranje.

A realizacija tog plana će svakako biti važnija vest od toga koliko imamo tenkova „na sto hiljada stanovnika”.

 Šta kažu stručnjaci o "packi" SAD Srbiji, pročitajte OVDE.

Izvor: politika.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA