Najnovije

RATOVI BUDUĆNOSTI SU VEĆ SADAŠNJOST: Svemir je bojno polje! Roskosmos predložio dve varijante raketa za let na Mesec (VIDEO)

Dva koncepta programa superteške klase nosača-raketa predata su na odobrenje Vladi, izjavio je za RIA Novosti Dmitrij Čirkin, generalni direktor instituta "Agat".

Lansiranje rakete-nosača "Sojuz-2.1a" sa Bajkonura (Foto: RIA)

"Predlog programa seperteških raketa dostavljen je Vladi, a u kom obliku će biti odobren, teško je reći. Postoje dva scenarija. Minimalni iznos je 700 milijardi, a maksimalni nešto više od jednog biliona", rekao je Čirkin, prenose RIA Novosti.

Organizacija "Agat" je finansijski institut "Roskosmosa" koji vrši ekonomsku ekspertizu projekata raketne i kosmičke industrije. Ranije je institut otkrio da je za stvaranje superteške rakete potrebno najmanje 700 milijardi rubalja.

Ranije su izvori za RIA Novosti iz kosmičke i raketne industrije izvestili da je "Roskosmos" dizajnirao supertešku raketu "Jenisej" i njenu verziju "Don". Prva je namenjena da isporučuje teret težak najmanje 100 tona u nisku orbitu Zemlje, a do Meseca do 27 tona. Druga, snažnija može poneti 140 tona, odnosno 33 tone. Rakete bi trebalo da se koriste za lansiranje transportnih letelica tipa "Orel" težine 20 tona, lunarnog kompleksa za sletanje i poletanje, kao i modula lunarne baze težine 27-32 tone.

Lansiranje rakete "Proton M":

Pre odluke o stvaranju superteške rakete, planirano je osvajanje Meseca uz pomoć nekoliko lansiranja teških raketa "Angara", postavljanje potrebnih modula u niskoj orbiti, a potom njihovo slanje na Mesec.

Predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o stvaranju superteške rakete početkom 2018. godine. Prvo lansiranje zakazano je za 2028. godinu, a planirano je da se lansirni kompleks izgradi na kosmodromu Vostočni.

Ranije je potpredsednik vlade Jurij Borisov rekao da se program za stvaranje superteške rakete nosača kreće u rasponu od jednog do 1,7 biliona rubalja. 

Šta je nateralo zapadne vojne eksperte u nevericu pročitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA