Najnovije

SVETSKI STRUČNJACI UPOREDILI VELIKE SILE: Ko ima najmoćnije borbene avione na svetu, koliko ih ima i šta sve mogu!

Rusija je i dalje na drugom mestu u svetu po broju svojih operativnih vojnih aviona, prema pregledu Svetskih vazduhoplovnih snaga 2020, koji je u sredu objavio vodeći svetski časopis za vazduhoplovstvo Flight International.

Borbeni avion (Foto: pixabay. com)

 

Od decembra 2019. Rusija upravlja 4.163 vojnih aviona i helikoptera različite namene ili 8% svetske vojne vazdušne flote i po ovom pokazatelju je na drugom mestu od Sjedinjenih Država (13.266 aviona sa fiksnim i rotirajućim krilima ili 25% od ukupne brojke ).

Kina je treća sa 3.210 vojnih aviona i helikoptera ili 6% svetske vojne vazdušne flote, pokazuje istraživanje. U poređenju s prethodnim istraživanjima Svetskih vazduhoplovnih snaga objavljenim u decembru 2018., ruska aktivna vojna flota porasla je neprimetno - za 85 letelica. U istom periodu, vazduhoplovne snage SAD-a smanjile su svoju flotu za 132 aviona i helikoptera, dok je Kina ojačala svoju vojnu avijaciju za 23 aviona.

Stručnjaci kompanije Flight International takođe su primetili da su Rusija i zemlje ZND (Zajednica nezavisnih država) pokazale najviše stope rasta broja operativnih vojnih aviona. Tačnije, broj aktivnih borbenih aviona i helikoptera u toj regiji porastao je za 4%, dok je taj broj ostao nepromenjen u azijsko-pacifičkoj regiji i smanjio se za 1% u Severnoj Americi.

Kao što pokazuje istraživanje, globalna vojna flota od decembra 2019. operiše sa 1.067 borbenih aviona Su-27 i Su-30 (ili 7% od ukupnog broja aktivnih borbenih aviona u svetu). Prvo mesto pripada američkim borbenim avionima F-16 (2.280 jedinica ili 16% od ukupnog broja). Borci F-15 zauzimaju treće mesto (949 aviona ili 7% od ukupnog broja borbenih aviona u aktivnoj službi s vojskama širom sveta).

 

Na listi deset najboljih svetskih tipova aviona nalaze se i ruski borbeni avioni MiG-29, koji drže peto mesto u rangu (791 avion ili 5% ukupnih aktivnih borbenih aviona širom sveta), napadni avion Su-25 (šesti mesto, 487 borbenih aviona ili 3% od ukupnog broja) i su-24 front-bombarderi (deveto mesto, 391 jedinica ili 3% ukupnog broja vojnih aviona u svetu). U kategoriji borbenih aviona, Rusija je na drugom mestu sa 1.616 jedinica (11% svetske operativne flote). Prvo mesto pripada Sjedinjenim Državama sa 2.657 aviona ili 18% od ukupnog broja, dok je Kina na trećem mestu sa 1.603 aviona ili 11%, pokazuje istraživanje.

Srbija će sama opremati i modernizovati borbene avione “Orao” i “Galeb”! Više o otme pročitajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA