Najnovije

MOĆNI RUSKI DŽIN OD KOJEG NATO DRHTI U SREDOZEMLJU! "Admiral Kuznjecov" u Siriji pokazao zašto je noćna mora ruskih neprijatelja! (VIDEO)

Ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov" zapalio se tokom popravke na doku u Murmansku i tom prilikom povređene su tri osobe, saopštio je izvor iz hitne službi. Moćni nosač aviona predstavlja pravu noćnu moru snagama NATO u Sredozemlju, a prvu misiju imao je u Siriji, što je bio i prvi borbeni zadatak nekog ruskog nosača aviona uopšte.

"Admiral Kuznjecov" (Foto: RIA)

Većina pređašnjih plovidbi "Kuznjecovljeva" bila je znatno kraća, a često je plovio i bez svoje grupe aviona. Zato je sirijska misija bila, pre svega, izuzetno važno skupljanje iskustva u borbenoj upotrebi nosača aviona, koje Rusija do sada nije imala.

Osim ograničenja samog Kuznjecova uzrokovanih njegovim konstrukcijskim rešenjima, već i sastav njegove borbene flote jasno pokazuje da je učestvovanje u kopnenim udarima u Siriji tek sekundarna namena. Pratnju Kuznjecova čine teška raketna krstarica "Petar Veliki" i dva raketna razarača klase "Udaloj".

"Petar Veliki" pripada klasi "Kirov", najvećim i najteže naoružanim borbenim brodovima na svetu. Klasa "Udaloj" namenjena je protivpodmorničkoj borbi, a ne treba sumnjati da površinsku flotu u tišini prati i barem jedna ruska nuklearna podmornica.

Međutim, nijedan od navedenih brodova nije naoružan krstarećim projektilima za napad na kopnene ciljeve. Reč je o borbenoj floti orijentisanoj na neutralizaciju neprijateljskog brodova, podmornica i aviona pa se iz toga može iščitati poruka namenjena prvenstveno NATO-u: Rusija vlada vodama istočnog Sredozemlja.

Sam "Kuznjecov" po službenoj je ruskoj klasifikaciji teška avijacijska raketna krstarica, ali ga zbog jednostavnosti nazivamo nosačem aviona. Tom klasifikacijom zaobilazi se zabrana prolaska nosača aviona kroz Bosfor prema konvenciji iz Montrea 1936, što je bilo ključno jer je najveće sovjetsko brodogradilište, u kojem je sagrađen i Kuznjecov, bilo Nikolajev u Ukrajini. Međutim, klasifikacija nije samo pravna doskočica.

Kuznjecov je i sam teško naoružan, za razliku od mnogo većih američkih nosača aviona koji se za ofanzivne operacije oslanjaju isključivo na svoju višestruko brojniju avionsku grupu. Međutim, oni nemaju organskih ofanzivnih oružja, a odbrane im se svode na nekoliko lansera protivzračnih raketa malog dometa i tri do četiri topovskih sistema "Falanks" za neposrednu odbranu.

U poređenju s tim "Kuznjecov" je oprem­ljen s 12 teških protivbrodskih krstarećih raketa P-700 Granit, s dometom preko 600 kilometara i bojevom glavom od 750 kilograma. Za blisku protivvazdušnu odbranu "Kuznjecov" nosi čak 192 rakete kratkog dometa sistema Kinžal, a poslednji sloj odbrane čini 14 oružja: osam topovsko-raketnih sistema Kaštan, zastim šest topovskih sistema AK-630.

Razlog tome leži u različitim doktrinama. SAD svoje nosače koristi za projekciju sile na svim svetskim morima pa su time američki nosači ofanzivna sredstva. Sovjetski Savez, u kojem je Kuznjecov sagrađen, nosače je gledao kao defanzivna oružja čija je osnovna namena bila podrška i zaštita strateških nuklearnih podmornica i obale, te borba protiv američkih nosača aviona.

"Kuznjecov" je raketnu moć platio daleko manjom vazduhoplovnom grupom, ali i konstrukcijskim rešenjem tzv. skijaške rampe za lansiranje aviona. Naime, ona ne zauzima nikakav potpalubni prostor, za razliku od parnih katapulta kakve koriste američki nosači aviona. Taj je prostor na "Kuznjecovu" iskorišćen za vertikalne lansirne silose P-700 Granita.

Lansiranje aviona rampom jednostavnije je jer avion sam poleće te je time opterećenje na trup i pilota daleko manje. Mana je u tome da se na zadatku može poneti mnogo manje goriva i tereta. To je vidljivo na snimcima s "Kuznjecova", koje pokazuju da palubni lovci Su-33 poleću sa samo dve nevođene bombe OFAB-250 i četiri rakete vazduh-vazduh: par R-27R i par R-73. Uz njih nose i dva kontejnera za elektroničko delovanje Sorbtsija-S na vrhovima krila.

Ukupno je to tek nešto više od tone tereta, premda Su-33 može poneti šest i po tona kad poleće s kopna. Učinak vazdušnih udara s "Kuznjecova" je stoga zanemariv u poređenju sa drugim udarima, ali posade broda i samih aviona stiču neprocenjivo iskustvo.

A da je to preko potrebno, pokazuje nedavni pad drugog tipa palubnog lovca koji se nalazi na "Kuznjecovu", MiG-a 29K. Pretprošle nedelje jedan se MiG-29KUBR zbog tehničkog kvara prilikom sletanja srušio u more nedaleko od "Kuznjecova". Na "Kuznjecovu" su bila samo četiri MiG-a, prvenstveno kako bi se budući temelj ruskog palubnog vazduhoplovstva testirao, dok glavninu borbenih zadataka sprovode stariji Su-33 kojih ima deset.

Mnogo veći učinak imaju udari krstarećim raketama Kalibar. Ovim je raketama naoružana jedna od najnovijih ruskih raketnih fregata, "Admiral Grigorovič", istoimene klase, koja se "Kuznjecovljevoj" borbenoj skupini pridružila iz Crnomorske flote. Fregata je integrisana u sistem protivvazdušne odbrane borbene skupine, ali je i jedini brod u floti koji samostalno može izvršavati raketne udare na kopnene ciljeve.

Međutim,jedan od problema s kojima se borbena flota suočava jeste mali kapacitet njihove luke u Tartusu, koja ne može da prihvati veće brodove poput teških krstarica klase Kirov, a pogotovo ne "Kuznjecova". S obzirom na tu očitu slabost, izvesno je da će se raditi na proširenju kapaciteta luke. 

Uzbuna u Nemačkoj ambasadi, Rusija napravila radikalan potez. Dat rok od 7 dana! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA